Site icon Lykten

Danmark: Kaster ut innvandrerfamilier fra leiligheter

Hele åtte innvandrerfamilier i Vollsmose i Odense blir etter alt å dømme snart kastet ut av sine respektive leiligheter.

Det er de to boligselskapene Fyns Almennyttige Boligselskap og Civica, som har sagt opp leiekontraktene til de åtte familiene.

Årsaken til oppsigelsen skal være at familiene har 15-18 år gamle kriminelle ungdommer, som ifjor sommer kastet molotov-cocktailer og steiner på flere politibiler i Vollsmose.

De åtte ungdommene er fra blant annet Somalia og Irak og fikk i begynnelsen av januar i år straffer på åtte måneders fengsel for sin livsfarlige oppførsel, hvor selv små barn risikerte å bli skadet av brannbombene og steinene.

Les også: Dansk politi anklages for å skjule innvandrerkriminalitet

SKYTING OG BILBRANNER: Vollsmose er en svært innvandrertett bydel i Danmark. For noen år tilbake skal politiet ha blitt beskutt med skarpe skudd av kriminelle innvandrere. (Foto: Vollsmose/Danmark).

Som en krigssone

De unge innvandrerne forberedte angrepet ved å samle steiner og fylle brennbar væske på flaskene. Dette gikk ut over tre politibiler.

– Det var som en krigssone, har politimennene forklart i ettertid av angrepet.

Nå har boligselskapene fått nok og de åtte familiene har mottatt oppsigelser av leiekontraktene.

Les også: Dansk kjærestepar mishandlet med sykkelkjede av afrikanere på julaften

Hensyn til beboerne

Kundesjef i Fyns Almennyttige Boligselskap, Jacob Michaelsen, bekrefter overfor den danske avisen Ekstra Bladet, at fire av de oppsagte familiene har leiekontrakter hos firmaet hans.

Oppsigelsene har kommet av hensyn til de øvrige beboerne i området.

Les også: 84 prosent av alle som siktes for grov kriminalitet i København er innvandrere

«VÅRT OMRÅDE»: innvandrerungdommer- og voksne ser på de områdene de bor i, som gjerne er klassifisert av myndighetene som «ghettoer», som sine områder. Der angriper de uten frykt politi, ambulanser og brannbiler på oppdrag. (Foto: Kriminelle innvandrere i Århus).

Skal ferdes trygt

Direktøren i det andre boligselskapet, Civica, Jens Pilholm, sier til Ekstra Bladet at fire familier som leier hos dem har fått oppsigelser av hensyn til de andre beboerne i Vollsmose.

– Det er hensynet til flertallet som bestemmer. Både beboere og politiet skal kunne ferdes trygt i Vollsmose, sier direktøren.

Av de åtte dømte innvandrerne, har seks av dem anket dommen. Derfor er det i første omgang de to som har fått dommer som må fraflytte området iløpet av kort tid.

– Vi har som sagt også oppsagt de øvrige leietakerne. Men vi krever ikke at disse familiene skal flytte før endelig dom i sakene har kommet. Oppsigelsene er således gjort betinget. Men hvis dommene fastsettes, så skal familiene naturligvis ut, uttaler direktør Pilholm.

Les mer: Danmark: hver fjerde ikke-vestlige innvandrer begår lovbrudd

Har skaffet advokat

Fem av de oppsagte familiene har nå skaffet advokat som skal sørge for at de kan bli boende i Vollsmose, på tross av oppsigelsene av leiekontraktene.

– Jeg kan bekrefte at jeg er advokat for de fem familiene. Jeg synes det er dypt problematisk at familiene har blitt oppsagt, fordi sønnene har begått kriminelle handlinger. Fire av de fem sakene er anket til en høyere rettsinstans. Før de endelige dommene er avsagt, mener jeg at det ikke er rimelig å tvinge mine klienter til å flytte, sier forsvarsadvokat Mette Grith Stage til Ekstra Bladet.

– Men det er vel rimelig at boligselskapene forsøker å skape et trygt område. Det har jo ikke dine klienter sine barn skapt ved å kaste brannbomber mot politiet?

– Jeg er enig i at det er en alvorlig sak å kaste stein og molotov-cocktailer mot politiet. Men derfor bør man stadig avvente med den endelige dommen. Hva hvis en av de dømte blir frifunnet, spør advokat Stage.

Les også: Hver tredje dømt for voldtekt i Danmark er innvandrer

Familiene straffes

Den kjente danske forsvarsadvokaten mener også at det urimelig å straffe de unge mennene sine familier ved å sette dem på gaten.

– Man kan jo ikke bare sende folk ut på gaten uten tak over hodet. Foreldre og søsken er jo ikke dømt for noe.

Men det skal vel ha konsekvenser når man ikke oppfører seg ordentlig?

– Ja, selvfølgelig skal det ha konsekvenser. De unge mennene har fått dommer på åtte måneders fengsel og det er faktisk en meget høy straff, når man ser på deres alder. Men man bør også se på at de ikke er tidligere straffedømte, og at de ikke har fått noen advarsel fra bolig-foreningene tidligere. Meg bekjent har de ikke lagd bråk der ute før.

– Jeg vet at mine klienter er veldig lei seg for den oppståtte situasjonen og jeg håper virkelig at denne saken kan løses uten at familiene blir satt på gaten, sier Mette Grith Stage til Ekstra Bladet.

Les også: Skoleeleven Mads (17) stukket ned og drept av innvandrere i Danmark

Leserundersøkelse

En undersøkelse gjort av Ekstra Bladet spurte leserne om dommene mot de unge mennene for angrepet mot politiet skal føre til at familiene skal bli sagt opp av boligselskapene.

94.58% sier ja.

3.72% sier nei.

1.7% sier at de ikke vet.

Les også: 80 prosent av alle som mottar sosialbidrag i Danmark er innvandrere

Boligselskapene har loven på sin side

Ifølge en dom fra dansk høyesterett, så gir den boligselskapene rett til å si opp leieavtaler med klienter som begår «person-farlig kriminalitet i boligområdet».

Dansk høyesterett skriver at «forsettelig ildspåsettelse av den foreliggende karakter er en misligholdelse av en slik grovhet, at en utleier som i utgangspunktet har rett til å oppheve leieavtalen har rett til å oppheve leieforholdet, selv om ildspåsettelsen ikke er foretatt av leieren selv, men av medlemmer av leierens husstand».

Ifølge Ekstra Bladet skal det de siste årene ha vært flere lignende saker hvor boligselskaper har kastet familier ut, hvor medlemmer av familien har opptrådt på en uakseptabel og farlig måte.

Her er to filmklipp fra hvordan politiet har det i Vollsmose:

Exit mobile version