Site icon Lykten

Faktisk.no sin samarbeidspartner tatt i løgn – måtte trekke faktasjekk og artikkel

CANDACE OWENS. (Foto: Gage Skidmore / Flickr / (CC BY-SA 2.0))

(Videoen øverst i artikkelen kan ses i sin helhet lenger ned i artikkelen via Instagram).

Faktisk.no sin kredibilitet og faktasjekking fikk nylig et alvorlig skudd for baugen, da deres samarbeidspartner i faktasjekk-nettverket IFCN, Politifact, måtte trekke tilbake en faktasjekk laget på den sorte og konservative politiske kommentatoren Candace Owens.

Faktisk.no skriver på sin nettside at «de er den første norske og andre nordiske faktasjekkredaksjonen som har kvalifisert seg til nettverket. IFCN stiller strenge krav om blant annet uavhengighet, åpenhet og kvalitet for å godkjenne en redaksjon». De lister så opp Politfact først av de kjente faktasjekkerne i nettverket.

Det er Politifact nå altså som har blitt avslørt i løgn og falske nyheter.

Saken dreier seg om en livestreaming på Facebook der høygravide Owens den 13. november uttalte følgende: «Joe Biden er bokstavelig og lovlig ikke president-elect. Så hvorfor later media som om han er det?».

Faktisk.no sin partner hos IFCN, gikk deretter ut og vurderte Owens’ uttalelse som falsk, samtidig som de skrev en egen artikkel om hvordan Joe Biden faktisk er president-elect. Men så raskt hun satte advokater på saken trakk de ikke bare artikkelen, de måtte skrive en rettelse. Og oppheve påstanden om at Owens’ uttalelser på sin Facebook-Live stream, var en uriktig påstand.

Candace Owens la i går ut denne Instagram-videoen  til sine 2.9 millioner følgere, der hun oppdaterer om hva som har skjedd i saken.

Vil fortsette å kjempe mot sensuren og «fakta-sjekkerne»

Owens sier at hun ville ta i bruk rettslige skritt mot faktasjekkerne som brukes av de sosiale plattformene. Hun sier videre at hun tok dette valget fordi hun var lei av å stadig bli sensurert på Twitter og Faceboook av tredje parts faktasjekkere, samtidig som hun så likesinnede konservative bli stilnet på sosiale medier.

«Det er på tide å fakta-sjekke faktasjekkerne. Jeg skal presse disse folka til å måtte legge frem sine bevis og dokumenter i retten, sånn at vi kan avsløre hva slags forhold det eksisterer mellom dem og Facebook», sier Owens.

Owens sier også at hun vet at dette ikke bare gjelder for USA og amerikanere, men at slik politisk forfølgelse og maktovergrep mot internettbrukere foregår over hele verden, fra faktasjekkere. «Dette handler ikke om rettferdighet eller sannheten slik de påstår, men om sensurering», sier Owens.

«Nå har vi fått vår første seier, og det føles godt. Men vi har bare begynt. Neste stopp er avisen USA Today. Vi har også fått informasjon om at Facebook nå har distansert seg fra sine faktasjekkere etter at vi sendte dem et brev fra våre advokater», avslutter Owens på sin Instagram-stream.

Politifact har av nettsiden Allsides.com fått betegnelsen «venstreorientert». En undersøkelse i forbindelse med presidentvalget i 2016 viste at presidentkandidat Donald Trump fikk over 77 prosent negative faktasjekker, mens presidentkandidat Hillary Clinton kun fikk 26 prosent av dem. Også avisen som startet Politifact, Tampa Bay Times, blir omtalt som en venstreorientert nyhetsformidler.

Kaller Faktisk.no sine samarbeidspartnere for kommunister

Candace Owens skriver på sin Twitter-profil at hun dessverre ikke kan kjempe på bakken sammen med andre patrioter, slik hun er vant til på grunn av sin graviditet, men at «jeg tar enhver mulighet til å kjempe mot disse kommunistene i rettslokalene, det er mitt mål å avsløre disse løgnfulle ‘faktasjekkerne’ en etter en». 

Saken får oppmerksomhet i internasjonal media

En av de største konservative nettsidene i USA, The Daily Wire, har skrevet en inngående og detaljert artikkel om Politifacts politiske angrep og løgner mot Candace Owens. Der siteres Owens på blant annet følgende:

«Jeg ville vise at disse fakta-sjekkerne rett og slett lyver, og at de vanligvis får holde på uten kontroll, fordi de fleste mennesker ikke har pengene eller tiden, og ikke har en plattform til å gå etter dem – og jeg har alle tre». 

Candace Owens har startet nettsiden Factcheckzuck.com for å finansiere flere rettslige skritt mot de store sosiale plattformene som Facebook for sin sensurering og udemokratiske oppførsel mot sine konservative brukere.

Også den britiske avisen The Sun sin amerikanske versjon skriver om saken.

Flere store politiske kommentatorer opplever sensurering 

En annen stor konservativ stemme i USA, Mark Dice, som har en svært populær Youtube-kanal med over 1.5 millioner abonnenter og har rundt 700.000 følgere på Twitter, ble nylig faktasjekket av nyhetsbyrået AFP, men viste til et billedbevis på at hans påstand var korrekt. Det er uklart om Dice også vil ansette advokater for å rette opp AFPs feilaktige faktasjekk, nå som Owens har vunnet sin sak.

Owens får støtte fra verifiserte Twitter-brukere

På nettet får Candace Owens støtte fra flere verifiserte Twitter-brukere for å ha tatt opp kampen mot de store faktasjekkerne.

«Hva annet klarer disse ‘faktasjekkerne’ å faktisk å få feil? Hvorfor får de ubegrenset makt til å selektivt sensurere innlegg?», spør Benny Johnson.

Faktisk.no og radikale kommunister

Candace Owens kaller faktasjekkerne Politico og deres samarbeidspartnere for kommunister. Men finnes det hold i denne påstanden. Svaret er ja.

Nettsiden Frieord skrev i 2019 om hvordan Faktisk.no har ansatt radikale og voldelige kommunister i redaksjonen sin.

Fra Frieord.no:

Eks-blitzeren og venstreekstremisten Maren Sæbø skal skrive for Faktisk.no

MAREN SÆBØ. (Skjermbilde/twitter).

Mens Blitz/AFA har løpt gatelangs i hovedstaden og slåss mot politiet, rasert rådhus og angrepet ambassader – samt angrepet meningsmotstandere fysisk med alt fra kniver til murstein – så har Maren Sæbø vært en sentral del av miljøet. Faktisk en av lederne.

Hun talte på demonstrasjoner og organiserte aksjoner. Hun var i direkte kontakt med de maskerte og bevæpnede voldsaktivistene som sendte både politifolk og meningsmotstandere til sykehuset. De holdt alle til i det samme huset.

Sæbø er en radikal kommunist som valgte å overse at hennes ideologi har tatt livet av over 100 millioner mennesker og sammen med islam og svartedauen, nok er den ideologien som har stått for mest død og elendighet på jorden i nyere tidsregning.

Men slikt tankegods slipper altså igjennom og kan gi karriere i Norge. Lars Gule,  Hilde Haugsgjerd og hele redaksjoner i Akersgata beviser det.

Å skrive for de rene kommunistavisene Klassekampen og Radikal Portal, samt være en del av det svært røde journalistiske miljøet i Dagbladet og Dagsavisen, har gitt Sæbø til smør på brødskiva og reiser til Afrika, der hun skriver om situasjonen i land som Angola, Nigeria og Sør-Sudan. Norad så ingen problemer med at hun var kommunist da de bevilget hennes magasin «X» penger til driftOg hun blir hyggelig omtalt i Bistandsaktuelt.

Det var heller ikke noe problem å være tidligere voldspropagandist og gatedemonstrant da hun fikk tilbud om jobb hos Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP). Og pris har hun også fått, «Årets frilanser», for sine reportasjer fra Afrika.

Og ikke glem at hun hater Trump. Og FrP. Og Israel selvfølgelig. Det hører jo til for å være inne i varmen.

Det vanker også penger fra stiftelsen Fritt Ord til den profilerte venstreaktivisten. Her er altså alle dører åpne uansett hva Sæbø har ønsket å arbeide med.

Journalisten.no velger naturlig nok ikke å kalle henne «tidligere blitzer» eller «radikal kommunist», men en «prisvinnende journalist» og nærmest hyller ansettelsen i et intervju med Sæbø. En litt annen omtale enn vår egen redaktør får hver gang han skal omtales i en nyhetssak, bare for å påpeke litt av dobbeltmoralen der ute.

INGEN KRITISKE SPØRSMÅL: Den venstreekstreme eliten i Norge går fra den ene kremjobben til den andre. Men ingen spør dem om resultatet av deres politiske og ideologiske overbevisning. (Foto: Den røde sulten, Ukraina).

Og nå venter altså en ny profilert stilling hos det nystartede Faktisk.no, som forøvrig nylig tråkket svært hardt i den mye omtalte salaten, da man mente at en artikkel hvor en svensk kvinne ikke ble gjengvoldtatt av «20 arabiske og afrikanske menn», men «kun fem», kvalifiserte til «Faktisk feil» fra deres tre rødgrønne kvinnelige journalister. Norske skattebetalere bør kanskje spares for å bidra til slikt.

Det blir kanskje ikke mer balansert med inntoget av enda en radikal kommunist som som hater Trump, som hater FrP, og som hater nasjonalister og konservative. Som mener at mennesker som ønsker en normal og saklig kritikk av islam skal omtales som «islam-hatere». Men hva vet vel undertegnede om slikt, det kan jo hende at jeg har misforstått alt. (Sitat slutt).

Relatert:

Exit mobile version