Site icon Lykten

For mange hvite barn i leketøyskatalog

Avisen har gransket fire kataloger fra de store leketøyskjedene og kommet frem til at kun to av barna avbildet har fremmedkulturell bakgrunn.

– Veldig få av dem ser ut til å ha en annen etnisk bakgrunn enn svensk, noe som kritikerne påpeker ikke gjenspeiler mangfoldet i dagens samfunn, sier Åsa Larsson, journalist hos avisen Metro.

KRITISK TIL ETNISKE SVENSKER: Seher Yilmaz mener det er for mange svenske barn i svenske leketøyskataloger.

Hun intervjuer også en tyrkisk kvinne ved navn Seher Yilmaz, som er forkvinne hos den venstreekstreme «Rettferdighetsformidlingen«, som oppgir at det er «svært deprimerende» at så mange av barna i leketøyskatalogene er etnisk svenske.

– Dette påvirker barnas følelser for hva de kan bli og gjøre, sier Yilmaz.

Avisen referer også til den såkalte «dukketesten», hvor barn fikk velge mellom en sort og en hvit dukke. De må så svare på spørsmålet om hvilken dukke de synes er finest og hvilken som ligner mest på demselv.

– Barn med utenlandsk bakgrunn eller med annen hudfarge enn hvit, velger alltid den hvite dukken som den fine dukken, selv om de forstår at de ligner mer på den sorte dukken. Det er et tegn på at man opplever at man ikke er like mye verdt, ikke like fin, avslutter Seher Yilmaz.

Sverige har tidligere hatt en lignende debatt om leketøy for barn. Da var problemet at bildene i katalogene ikke var kjønnsnøytrale og at gutter lekte med romskip og biler, mens jentene var avbildet lekende med dukker og rosa kjoler. Dette medførte til at blant annet leketøysprodusenten Leklust  endret på dette og trykket kataloger hvor gutter lekte med rosa barnevogner og jenter kjørte olabil.

ROSA DUKKEVOGN FOR GUTTER: Slik skal det se ut i et progressivt og politisk korrekt samfunn. (Foto: Leklust leketøyskatalog i Sverige)

Leserne reagerer

Under artiklene er leserne derimot oppgitte.

Ted Wikström sier:

– Får Sverige hete Sverige? Det kanskje blir oppfattet som fornærmende.

Lina Larsson skriver:

– Merkelig at det skal påpekes at det ikke er så mange mørkhudede barn. At det ikke er barn med autisme, downs syndrom eller som sitter i rullestol spiller tydeligvis ikke noen rolle!

Nils Pettersson skriver:

– Hadde det vært en sort dukke så hadde de blitt dømt for rasisme i Sverige. Selvfølgelig finnes det ikke sorte dukker, det forstår jo hvilken som helst politisk korrekt person!

Han får tilsvar fra Arne Ragnarsson:

– Er 1000% enig. Hadde det funnets mørke dukker, hadde det blitt skikkelig oppstyr at firmaet var rasistisk. Firmaene er jo så redde nå (for å bli kalt rasistiske red.anm.) at de ikke vet hva de skal gjøre. Men nå skal jo katalogen representere Sverige, så fire mørkudede barn i en katalog med 20 hvite barn gjenspeiler nok virkeligheten.

Malin Af Läckö skriver:

– Hvorfor finnes det ingen dukker som er stygge, uten armer, uten bein, med downs syndrom, store ører, kreftsyke, skallede og/eller med misdannelser for å speile mangfoldet i samfunnet? Hvorfor ingen homofile, hermafrodittiske, transeksuelle og lesbiske dukker og leker?

Leserne Kevin Nylund, Tyrone Karlsson og Åsa Isacson Fd Lindskog avslutter debatten med å spørre seg selv hvor de skal flytte, Norge, Finland eller Island, for å slippe å bo i et så hysterisk land.

NORGE, SVERIGE ELLER FINLAND? Hvor skal vi flytte, spør svenske lesere av Metro seg oppgitt etter å ha lest artikkelen.
Exit mobile version