Site icon Lykten

FORBES: USA innrømmer at F-35 jagerflyene har mislykkes – Norge har kjøpt 52 stykker

Nettsiden Forbes publiserte nettopp en artikkel med overskriften «Det amerikanske luftforsvaret innrømmet akkurat at F-35 jagerflyet har mislykkes». 

Ifølge artikkelen ønsker det amerikanske luftforsvaret, US Air Force, sin ledelse å se på en nytt, lettere og billigere jagerfly. Med det innrømmer de at satsningen på F-35 har vært mislykket, ettersom det til slutt ble for komplekst og dyrt.

F-35 var ment å erstatte de utdaterte F-16 jagerflyene som ikke hadde såkalt «stealth» modus og som ble utviklet helt tilbake under den kalde krigens dager. Men F-35 flyene ble raskt tyngre og teknologisk mer avanserte enn man planla og ønsket opprinnelig. Og svært mye dyrere enn forventet. De 25 tonn tunge jagerflyene koster godt over 100 millioner dollar per stykk. De krever ifølge artikkelen til Forbes ekstremt mye vedlikehold og oppgraderinger av sitt teknologiske system som skal være full av problemer og være upålitelig.

«Du kjører ikke en Ferrari til jobben hver dag, du kjører den kun på søndager. Dette er vår ‘toppversjon» og vi ønsker å sørge for at vi ikke bruker den på enkle oppdrag og kamper», sier general Charles Brown Jr. i et intervju.

Det amerikanske forsvaret skal nå sterkt vurdere å kutte videre utvikling og finansiering av jagerflyet og heller satse videre med blanke ark på et nytt prosjekt. Slik man altså opprinnelig ønsket med F-35 for rundt 20 år siden da de første flyene ble tegnet opp. Det har til og med blitt foreslått å kjøpe inn nye versjoner av det gamle F-16 flyet for enklere operasjoner og for å holde kostnadene nede.

Opprinnelig ønsket det amerikanske luftforsvaret å kjøpe inn 1.800 F-35 fly for å erstatte de gamle F-16 flyene og andre modeller som var utdaterte. Men 15 år senere har man bare kjøpt inn 250 av dem og beholdt de gamle F-16 flyene lenger som følge av de høye kostnadene og veldikeholdsproblemene med F-35 flyene. (En annen kilde sier at de har 375 slike fly i alle typer og varianter, som allikevel er langt under det opprinnelige ønsket).

Norge på sin side vedtok i 2019 å kjøpe 52 slike F-35 kampfly, med en prislapp på over en milliard kroner per stykk. Totalprisen skal ligge på nesten 70 milliarder kroner da alle flyene er innkjøpt. Så kommer altså en svært høy vedlikeholdspris med deler, oppgraderinger og utdannet personell som må sørge for å holde dem klare for oppdrag året rundt.

Ifølge Teknisk Ukemagasin skal Norge per mai 2020 ha mottatt halvparten av F-35 flyene vi har bestilt.

Hva som vil skje med disse nå som USA svært mulig avvikler videre utvikling og produksjon av jagerflyet er uklart. Men Norge følger USA og vil derfor også måtte eventuelt avslutte sine innkjøp av F-35 og avvente hvilken modell som blir den utvalgte for videre bruk av US Air Force som erstatning for F-35 flyene.

Exit mobile version