Site icon Lykten

Halvparten av svenskene tror at media lyver om innvandring

I Mediestudiers nye bok «Mistroen mot medier«, som presenteres på et seminar i dag, legges det frem resultater fra SOM-undersøkelsen som viser at svenskenes tillit til journalister er på et bunnivå. Spesielt når det gjelder rapportering om innvandring.

Instituttets leder, Lars Truedeson, nevner noen av funnene i en debattartikkel i avisen Dagens Nyheter. Blant annet oppgir 54 prosent av de som svarte at de helt eller delvis er enige med påstanden at «svenske medier ikke forteller sannheten om samfunnsproblem knyttet opp mot innvandring».

Les også: SVT med politisk korrekt manual for journalister

Les også: Skandale – svensk storavis innrømmer falske nyheter om flyktningbarn

SELVKRITISK: Vi må diskutere funnene i studiene sier venstrejournalisten Lars Truedeson. Over halvparten av de spurte sa de ikke stolte på svenske medier.

Les også: Tre journalister i SVT dømt for menneskesmugling

Samtidig er det bare 27 prosent som anser at påstanden er helt eller delvis feilaktig.

Studier som legges frem i boken viser også at rødgrønne velgere har størst tillit til mediene, mens tilliten er lavere i sentrum/høyre-aksen og lavest blant Sverigedemokraternas sympatisører.

Truedeson, som selv tilhører venstresiden i journalistikken, gir uttrykk for en viss selvkritikk. Han anser at det nå er «for alvor på tide å diskutere» om journalistene setter til side den såkalte konsekvensnøytraliteten i sin rapportering rundt temaer som berører innvandringen.

– Kanskje tillates det på enkelte områder noe som ses på som en humanistisk grunnideologi og at denne trumfer konsekvensnøytraliteten, skriver han.

Les også: Sverige øker støtten til system-media og kutter støtten til alternativmedia

Les også: Svensk journalist fikk sparken da han snakket kritisk om sin egen avis

Han spør seg også om det kan være slik at medier muligen «overutnytter», det tiende punktet i de såkalte presseetiske reglene, som går ut på at man ikke skal fremheve «berørte personers etniske opprinnelse, kjønn, nasjonalitet, yrke, politiske tilhørighet, religiøse bakgrunn eller seksuelle legning om det mangler betydning i sammenhengen og kan skape mistenkeliggjøring».

– En sak er sikker, selv om tanken på en overdreven tilbakeholdenhet ikke er berettighet, så er dette et pedagogisk nøkkelspørsmål for bransjen, om vi ønsker å få tilbake tilliten fra de som i dag ikke tror på det vi rapporterer om innvandringens for- og bakdeler, skriver Lars Truedeson i DN.

Les også: Sveriges Radio sparket journalist – «Bare venstreorientert nyhetsdekning er akseptert»

Les også: Jo flere innvandrere – jo færre journalister

Frieord.no har tidligere skrevet om hvordan det også i Norge finnes liten tiltro til mediene og hvordan journalistene i all hovedsak ligger godt til venstre i det politiske landskapet.

Relatert:

 

Exit mobile version