Site icon Lykten

Hvite elever nå i minoritet i USA

For første gang i USA’s historie er hvite elever i minoritet i landets skoler, skriver AP. Den fremste årsaken til dette er den store illegale innvandringen av latinamerikanere og deres høye fødselstall.

Hvite amerikanske elever er fremdeles den største gruppen med 49.8 prosent av elevene. Omtrent 25 prosent av elevene er latinamerikanske, 15 prosent afroamerikanske og fem prosent er asiatiske, eller fra stillehavsøyene. Et mindretall av elevene er indianere eller fra blandet bakgrunn.

Mangfoldet koster

Det økende mangfoldet medfører imidlertid økte kostnader for de amerikanske skattebetalerne. Skolene må ansette flere engelsklærere og simultantolker for å kunne kommunisere med foreldrene. Dessuten må maten som tilbys i skolekantinen kulturtilpasses for elevenes smak.

Den store innvandringen har også medført et stort behov av sommerskoler, ettersom utsatte elever ikke klarer å fullføre undervisningen i lesing og matematikk under det normale skoleåret.

Andre utgifter som sikkerhetsvakter og skolepoliti, samt kostbart utstyr som metalldetektorer, overvåkingskameraer og et stor antall låser til alle klasserom og lærerværelser gjør at skolene har store utgifter utenom det som relateres til skoleplanen.

METALLDETEKTOR: De fleste skolene hvor etniske minoriteter utgjør majoriteten av elevmassen, opplever mye uro og vold. Metalldetektorer, overvåkingskameraer og bevæpnet skolepoliti er innført for å løse problemene.

Etnisk mangfold gir økt segregasjon

Til tross for det økte etniske mangfoldet blant elevene har skolene blitt mer segregerte, som kommer som følge av økt frivillig bosettingssegregering i samfunnet.

Forskjellene mellom gruppene er tydelige allerede i tidlig alder. Afroamerikanske, latinamerikanske og indianske elever presterer intellektuelt dårligere allerede i barnehagen, sammenlignet med hvite og asiatiske barn og må disiplineres hardere.

Senere presterer elever fra de utsatte gruppene dårligere på standariserte tester og færre påbegynner avanserte kurs. I de skolene med høyt antall etniske grupper eksisterer det tilbakekommende konflikter mellom de ulike etniske gruppene som ofte krever innsats fra politiet.

Hvite i mindretall i flere kategorier

United States Census Bureau (SSB i USA) skrev i en prognose ifjor at hvite mennesker under 18 år vil være i minoritet i USA allerede innen 2018. Nyfødte hvite barn har allerede vært i minoritet siden 2011. Ifølge Bloomberg så utgjorde hvite mennesker 80% av befolkningen i USA i 1980, men har falt til 69% i 2011. Iløpet av 2043, om under 30 år, så vil hvite mennesker utgjøre under 50% av befolkningen.

Lignende utvikling i Norge

Norge har på samme måte som USA opplevd en enorm innvandring det siste halve århunderet. SSB sine prognoser for hovedstaden Oslo er at det vil være et flertall ikke-etniske nordmenn i tigerstaden iløpet av 2030-tallet. Tre bydeler, Søndre Nordstrand, Stovner og Alna er allerede majoritet-minoritet. Men også resten av Norge ser en sterk innvandringsvekst. Fjorten kommuner i Norge har allerede over 10% innvandrere.

Det er i skolene man ser utviklingen først, og over 54 av barneskolene i Oslo har en majoritet av fremmedkulturelle barn. Ved skoler som Tøyen, Rommen og Mortensrud finnes det omtrent ikke norske elever.

Exit mobile version