Site icon Lykten

Hvite menn skal alltid måtte prate sist i klasserommet på canadisk universitet

I følge en fersk rapport vurderer flere av professorene på Dalhousie universitetet å innføre et system som lar kvinner og minoriteter alltid å få ordet først i klasserommet. Uansett hva som diskuteres må hvite menn vente til sist. Professorene ser på det som et passende tiltak etter beskyldninger om kvinnehat og rasisme på universitetet.

Musikkprofessor Jacqueline Warwick forklarte nylig i et forum at «en rekke studier» støtter opp om hennes påstand om at «jenter og kvinner er sosialisert til å ikke snakke først». Professorene bør derfor gjøre en innsats for å forandre på dette.

Videre sa hun at det burde være en «bevisst» og «tilsiktet regel» i klasserommene at «menn ikke har lov til å snakke først», noe som vil være en «sterk måte» å adressere det kvinner og minoriteter kan oppfatte som fordomsfullt.

Hun fikk også støtte de andre deltakerne i panelet.

MANN OG HVIT? Hvis lærerne på et universitet i Canada får det som de vil, vil du stille bakerst i køen i undervisningen. Dette fordi ditt kjønn og din hudfarge er et medfødt privilegium. (Foto: Illustrasjonsbilde).

Professor Judy Haiven fortalte publikum at man må innføre noe som er beslektet med kvotering på høyskoler og universiteter for å sikre at kvinner «begynner å ta en mer aktiv rolle i klasserommet.»

Judy Ashburn, som jobber på et hjelpesenter for studenter, mente at noen studenter – særlig svarte og kvinner – har en ulempe på bakgrunn av det som er kjent som «hvitt privilegium».

Hun fortalte at hun ofte startet seminarene ved å fortelle deltakerne at «hvis du er hvit og du ser ut som meg og du rekker opp hånda, så kommer jeg ikke til å velge deg foran noen av de  fargede». Hun fortalte at dette var noe hun gjorde for å fjerne de underliggende fordommene.

Asburn fortsatte med å hevde at hvite menn nyter godt av en medfødt fordel på universitetene og at «alle som har privilegier i denne kulturen seriøst må begynne å arbeide med å gi fra seg disse privilegiene og lære seg å leve uten dem».

Exit mobile version