Site icon Lykten

Ikea-morderen: «Jeg drepte dem fordi de så svenske ut»

Rettssaken mot eritreeren Abraham Ukbagabir starter den 28. oktober, men allerede nå finnes en rettsmedisinsk  uttalelse som slår fast at den 36-årige asylsøkeren er psykisk frisk og at han også var frisk under dobbelmordet på den svenske moren og sønnen i en Ikea-butikk i Västerås den 10. august i år.

Det er Vestmanlands Läns Tidning som siterer den rettspsykiatriske undersøkelsen der psykiaterne beskriver Ukbagabir som fullstendig selvopptatt.

Avisen skriver også at 36-åringen ville at mordet skulle få maksimal oppmerksomhet og derfor valgte han å drepe to etniske svenske personer.

Den myrdede kvinnen og hennes sønn ble valgt ut da de ifølge Ukbagabir «så svenske ut».

VELGER UT DRAPSVÅPENET: Asysøkeren Abraham Ukbagabir, kan sees på en overvåkingsvideo plukke ut drapsvåpenet som han øyeblikk senere dreper en mor og hennes sønn med. (Foto: Politiet).

Ifølge politiets dokumenter så har Ukbagabir søkt asyl syv ganger i tre ulike land, i tillegg til Sverige.

Han hadde fått det for seg at hvis han bare klarte å oppholde seg i Sverige i 18 måneder, så ville han automatisk få lov til å bli. Når han så fikk beskjed om at han var begjært utvist til Italia, skal han ha følt seg sinna og lei seg.

Det var da han begynte å planlegge å hevne seg på det svenske systemet for «å få fred», ved å drepe noen uskyldige svensker.

Spurte om hvor han kunne få kjøpt kniv

Etter å ha forlatt Migrationsverkets lokaler, hvor han hadde fått utlevert en enveisbillett til Italia, spurte eritreeren noen mennesker i Västerås, hvor man kan få kjøpt kniver. Han fikk fortalt at dette blant annet kunne kjøpes på Ikea.

På Ikea valgte han ut en pakke med to kniver og åpnet den for å kontrollere om knivene var skarpe. Deretter gikk han løs på de to nærmeste svenske personene han så.

Det skulle vise seg å være den 55-årige Carola Herlin og hennes 27-årige sønn Emil Herlin. Ukbagadir stikker først Carola Herlin foran sin sønn, med så stor kraft i magen, at hennes hovedpulsåre blir skåret over, og moren blør ihjel på stedet.

Så stikker han sønnen Emil Herlin i ansiktet, halsen, brystet, låret og lysken, som gjør at han dør av skader i tarmsystemet og en avkuttet blodåre.

DREPTE MOR OG SØNN: Emil Herlin opplevde å se sin mor bli drept rett foran sine øyne. Få øyeblikk senere var han selv drept av den eritreiske asylsøkeren Abraham Ukbagabir, som ifølge eget utsagn ønsket å drepe «noen som så svenske ut». (Foto: Privat).

Deretter stikker Abraham Ukbagabir seg selv i magen, i et tilsynelatende forsøk på selvmord. Asylsøkeren overlever imidlertid sitt selvpåførte knivstikk etter behandling på sykehuset.

Ifølge en annen asylsøker som var med Ukbagabir til Ikea, så skal eritreeren ikke ha sagt noe, men kun smilt når han ble spurt om hva han skulle med knivene.

Oppholdt seg i Norge i seks måneder

Den eritreiske asylsøkeren hadde ikke oppholdstillatelse i Sverige når han begikk dobbeltdrapet. I 2005 forlot han Eritrea for å slippe unna verneplikten, og tok seg gjennom Sudan og Libya til Italia, der han fikk midlertidig oppholdstillatelse.

Av økonomiske grunn reiste han til England og søkte asyl, men fikk avslag og ble sendt tilbake til Italia. En stund etter 2009 skal han ha kommet til Norge og oppholdt seg på et asylmottak her i landet i over seks måneder. Han fikk imidlertid avslag på asylsøknaden sin og returnerte nok engang til Italia.

I 2013 reiste han til Sverige, hvor han levde på sosialbidrag, begikk forbrytelser og hadde adresse på et asylmottak frem til 2015.

Det hele endte altså med et rasistisk og bestialsk dobbeltdrap som «hevn» på det svenske samfunnet. At han ikke valgte å drepe noen etniske nordmenn etter asylavslaget i Norge, kan i så måte være ren tilfeldighet.

Hvor var statsministeren?

Etter gårsdagens grufulle mord på den svært flerkulturelle Kronan skole i Trollhättan, der en svensk 21-åring gikk til dødelig angrep på skoleelever og en lærer, så kansellerte statsminister Stefan Löfven alle sine gjøremål og reiste med regjeringsflyet til drapsplassen.

Når den svenske moren og hennes sønn ble knivdrept av den eritreiske asylsøkeren, så skal statsministeren ikke ha reist til mordplassen, ennå han befant seg i nærområdet når dobbeltdrapet fant sted.

Det spekuleres i at dette skyldes at ofrene i gårsdagens hendelse var flerkulturelle og overgriperen var svensk, mens det i Ikea-mordene var etnisk svenske ofre og en asylsøker sto bak ugjerningen.

Det påpekes også at det snakkes høyt om rasisme og fremmedfrykt i skoledrapssaken, både fra regjeringspolitikere og medier, mens man i Ikea-saken ikke valgte denne vinklingen – selv om gjerningsmannen var utenlandsk og bevisst valgte seg ut etnisk svenske ofre.

Man var også raske med å skylde på Sverigedemokraterna sin politikk som årsak for gårsdagens skoledrap, mens man ikke påpekte Socialdemokraternas innvandringspolitikk som årsaken på Ikea-morderen sine handlinger i tiden etter drapet i Västerås.

Asyldrap i Norge

Frieord.no skrev i forbindelse med Ikea-mordene om hvordan vi i Norge også har opplevd flere grusomme asyl-relaterte drap de siste årene:

Norge har opplevd flere drap utført av asylsøkere. Ifølge en artikkel skrevet i Nettavisen skal asylsøkere ha drept over 20 personer i Norge på en femårsperiode fra 2001 – 2006. Disse drapene skal ha fortsatt i årene som kom og vi kan fremvise noen av dem her:

2004 – En somalisk asylsøker gikk amok med kniv på en fullsatt trikk i Oslo sentrum i 2004. En 23 år gammel nordmann blir drept og 5 andre alvorlig skadet.

2006 – Stein Sjaastad, en lege på Centrumsklinikken i Oslo blir knivstukket 19 ganger inne på sitt kontor av en asylsøker fra Algerie.

2007 – 7 år gamle Cicilie Watnan Lian blir knivdrept av en asylsøker i sitt eget hjem. Asylsøkeren drepte også Anne Grete Vollum som var gravid med tvillinger.

2008 – Ann- Mari Solaas, en 32 år gammel tobarnsmor i Bodø, blir knivstukket flere ganger utenfor sitt hjem av en asylsøker fra Iran.

2013 – En asylsøker fra Sør-Sudan knivstikker bussjåføren og to passasjerer på Valdresekspressen. Alle tre omkommer.

Relatert:

– Asylsøker bak dobbeltdrap i Sverige – nå skal politiet beskytte asymottaket

– Vold mot utlending i Namsos – ingen nevner to grove gjengvoldtekter

Exit mobile version