Site icon Lykten

Innvandrervold stoppet bussruter

– Hvis den store brosteinen som kom gjennom bussruten på utstigningssiden hadde kommet på sjåførsiden, så ville den halt sikkert ha skadet meg, sier tillitsmann for busselskapet Arrivas sjåfører i Esbjerg, Haydar Ali Akdogan til den danske avisen Den Korte Avis.

Sist uke var det nye angrep. Denne gangen med direkte trusler mot en kvinnelig sjåfør.

ET VANLIG SYN I DANMARK: Hundrevis av busser blir hvert år utsatt for grovt hærverk mens de er i tjeneste. Sjåførene sliter med drapstrusler og angst på jobb etter å ha kjært i de innvadrertette områdene.

Truet på livet

Situasjonen er alvorlig. Ifølge Haydar Ali Akdogan blir sjåførene truet på livet.

– Det er uholdbart og gjør mine kollegaer sårbare og syke. Jeg har selv blitt utsatt for det, og det er svært ubehagelig.

Steinkasting mot bussene på bestemte ruter i Esbjerg er imidlertid ikke et nytt fenomen.

Men angrepene i sist uke medførte så stor avmakt blant sjåførene at de på mandag morgen besluttet å legge ned arbeidet.

Deretter ble det holdt et møte med myndighetene om den uholdbare situasjonen.

Kommunikasjonssjefen hos Arriva, Martin Wex, opplyser at man tar situasjonen meget alvorlig.

– Vi er i første omgang blitt enige om at vi alle – kommunen, Sydtrafik, politiet, SSP-medarbeiderne og Arriva – øker oppmerksomheten i området og holder hverandre informert hvis det oppstår nye situasjoner med trusler og steinkasting. Vi har også avtalt å møtes igjen, slik at vi kan oppdatere hverandre hvordan det har gått siden sist og eventuelt avtale konkrete tiltak.

BEKYMRET: Kommunikasjonssjef hos buss-selskapet Arriva, Martin Wex, forteller at de prøver å gjøre arbeidsdagen til sine sjåfører så trygg som mulig.

Ingen respekt for Danmark

Ifølge sjåførenes tillitsmann har politiet tydeligvis økt patruljeringen i områdene Kvaglundparken og Stengårdsvej, men han tror ikke at problemene vil slutte på grunn av dette.

– Det handler om et større problem, ikke bare at noen går rundt og kjeder seg. Det handler om at noen må lære seg å respektere det danske samfunn, som er basert på kristne verdier, sier Haydar Akdogan.

Akdogan fortsetter:

– Det er noen som har blitt hjernevasket til å være imot all sunn fornuft, det er et stort problem og det ødelegger for de mange. Folk må simpelthen lære seg å oppføre seg ordentlig. Det har blitt et stort problem med steinkasting mot bussene og trusler mot sjåførene og det er en meget trist utvikling.

Som i alle andre almennyttige boligområder i Danmark eksisterer det problemer i boligområder, hvor innbyggernee har røtter i ikke-vestlige muslimske land.

GHETTO: Danmark har fått et betydelig antall ghettoer rundt de største byene. Her tør ikke verken politi, brannvesen eller ambulanser å kjøre inn uten eskorte. Nå nekter også buss-sjåførene å kjøre inn i de samme områdene.

Fire innvandrer-ghettoer

I Esbjerg er det især fire områder hvor det er vanskelig å være bussjåfør. Disse fire områdene – Hedegårdene, Birkekrattet, Hedelundsparken og Kvaglundsparken – oppfyller samtidig alle kravene for å komme på regjeringens «ghetto-liste». Disse områdene har en høy andel av av innvandrere, høy kriminalitet, lav sysselsetting og mange som lever av sosialpenger.

I disse områdene oppstår det uten unntak uroligheter med jevne mellomrom.

Unge som gjør hærverk på offentlige bygninger, unge som knuser ruter og tenner på søplekasser eller biler.

Unge som setter sin ære i skjære opp dekkene på politiets biler. Unge som kan finne på å kaste steiner etter brannvesenet, slik at de må snu.

Optimistiske myndigheter

Ifølge myndighetene i Esbjerg er det ellers gått bedre de siste årene, så det er ergerlig når slike situasjone som denne oppstår på nytt.

Steen Bach som er leder av samarbeidet mellom Skole, Sosialforvaltning og Politiet (SSP), er også optimistisk. Det er nemlig ifølge Bach bare noen rotløse barn og unge som er sent ute og hisser hverandre opp, når de skal tøffe seg ovenfor hverandre.

Leder av nærpolitiet, Mogensen Lorentzen, er også rolig. Han mener at det kun handler om noen få ungdommer og at politiet ikke er redde for å bevege seg i områdene det snakkes om.

Et mønster gjentar seg

Dessverre må man regne med at historien gjentar seg – i Esbjerg og i andre områder med ghettoer. Det viser erfaringene.

Den Korte Avis har mange ganger skrevet om samme problemene andre steder i landet. Busser som blir angrepet med steiner når de kjører gjennom innvandrertette områder.

Myndighetenes tro på at det kun er uoppdragne barn og at det hele kan løses gjennom en god dialog med dem og deres foreldre har ikke fungert.

Problemene stikker dypere og bunner i en kultur hvor barn og unge ofte vokser opp med likegyldighet eller fiendtlig innstilling til Danmark og det danske folk, som de skulle være en del av.

Så lenge man ikke vil forstå og takle forskjellene i kultur og oppdragelse, så blir problemene aldri løst.

 

 

Exit mobile version