Site icon Lykten

Karl Lueger-monumentet i Wien skaper debatt

(Foto:

Som følge av den radikale Black Lives Matter-bevegelsen, har statuen av den tidligere borgermester i Wien (1897-1910) vært målet for vandaler og aksjonister. Statuen har blitt sprayet med maling, og nylig skrev en «kunstnergruppe» ordet SKAM på sokkelen med gullfargede bokstaver. De opprettet vakthold for å forhindre at det «kunstneriske» våset ble fjernet.

Bakgrunnen for at Lueger-monumentet angripes, er at den tidligere borgermesteren ikke bare skapte det moderne Wien, men han skal angivelig ha vært både populistisk og antisemittistisk. Enkelte hevder han skapte en modell for Hitler og nazi-partiet. Han var enormt populær blant Wiens innbyggere, særlig blant kvinnene.

Rektor Johan Hartle ved Kunstakademiet i Wien deltok i vandaliseringen, som han kalte en «invitasjon til diskusjon». Forfatteren Marleene Streeruwitz deltok også, hun kaller statuen et «operettemonument».

Men patriotiske aktivister tilknyttet Identitærbevegelsen gikk til aksjon, i en spontan handling for å forhindre ytterligere vandalisering av monumentet fra venstremobben. Deriblant Martin Sellner, som er en av grunnleggerne av Identitærbevegelsen i Østerrike, deltok i aksjonen, som har fått mye oppmerksomhet i Østerrike.

Les også: Møt Europas mest vellykkede patriotiske ungdomsbevegelse 

En journalist fra medstrømsmedia ser på aksjonen som ren ødeleggelse: Å fjerne grafittien var et angrep på den frie kunsten

Bevegelsen Die Österreicher (Østerrikeren) vil nå ha døgnvakt rundt monumentet, for å forhindre venstreekstremister fra ytterligere ødeleggelse.

Aksjonen til høyreaktivistene får mye støtte blant Wiens innbyggere. Nå har politiet tatt over bevoktningen av statuen.

Les også: Hva er Generasjon Identitet?

Exit mobile version