Site icon Lykten

Khadar Abdi (39) hogg sin kone i hodet med øks i Sverige – pågrepet i Østerrike

Den nå 39-årige Khadar Musa Abdi kom til Sverige med sin familie i 2013 og søkte asyl.

Men sist sommer gikk det galt for hans hustru. Helt uten grunn gikk Abdi til angrep mot sin kone og hugg henne flere ganger i hodet med en øks.

Dette skjedde samtidig som barna var tilstede og så angrepet på sin mor.

Familien bodde da i Alvesta kommune i Kronobergs län i Småland. Offeret overlevde takket være en akuttoperasjon.

Det var svært brutalt. Hun hadde flaks som overlevde, har Göran Åkerblom, kriminalinspektør for grov kriminalitet i Växjö, tidligere uttalt til Nyheter24.

Etter angrepet rømte Khadar Abdi familieboligen og lykkes å ta seg ut av Sverige. Sporene sluttet i Belgia.

Somalieren ble oppfattet som voldelig og ustabil, og svensk politi anså det som viktig å pågripe ham så fort som mulig.

Svensk politi la derfor mannen til den internasjonale listen over de mest ettersøkte kriminelle i Europa, Europols såkalte «Europe’s most wanted».

Det var også andre momenter som hindret svensk politi i å få tak i mannen. Det ble funnet fingeravtrykk på øksen som ble brukt i drapsforsøket på kvinnen. Men Khadar måtte aldri avgi fingeravtrykk da han ankom landet.

I Østerrike måtte han imidlertid avgi fingeravtrykk. Men disse er ifølge EU-lover ikke lov å kryssjekke med kriminelle databaser, noe som har blitt kritisert av flere politikere i Europa. Det betyr at hans fingeravtrykk ikke dukket opp i noen internasjonal database som brukes av politiet.

Men nå, ett drøyt år senere, klarte man endelig å få tak i den muslimske mannen i den østerrikske hovedstaden Wien. Der hadde han søkt asyl på nytt og levde under falskt navn.

Ifølge avisen Kronen Zeitung mottok han asyl i januar i år og var en såkalt «humanitær flyktning». Han hadde tilogmed fått en ny kvinne i sitt liv, som han skulle gifte seg med.

Pågripelsen fant sted etter tips fra allmennheten og var mer en tilfeldighet enn resultat av et godt fungerende rettsapparat.

Khadar Abdi er somalisk statsborger, men vil nå bli utlevert til Sverige. Han vil mest sannsynlig bli fremstilt for drapsforsøk. Det har allerede blitt utstedt en internasjonal arrestordre, ifølge Expressen.

Exit mobile version