Site icon Lykten

Landsby i Sveits må øke skattene på grunn av afrikansk storfamilie

IDYLLISK LANDSBY: Hagenbuch ser fra utsiden ut som en idyllisk landsby i Sveits. Men under overflaten ulmer det hos lokalbefolkningen som nå har fått økte utgifter på grunn av en storfamilie fra Eritrea.
IDYLLISK LANDSBY: Hagenbuch er en idyllisk landsby i Sveits. Men under overflaten ulmer det hos lokalbefolkningen som nå har fått store utgifter på grunn av en storfamilie fra Eritrea.

En landsby med kun 1.000 innbyggere har blitt tvunget til å øke skattene på grunn av en afrikansk flyktning og hennes syv barn, som koster 400.000 kroner i måneden.

Hagenbuch, som hører til den sveitsiske kantonen Zurich, bruker nå nesten en tredjedel av sitt årlige budsjett på familien etter at de ankom fra Eritrea i Øst-Afrika for tre år siden.

Den enorme utgiftsposten dekker daglige levekostnader som mat, rengjøring og å betale for fire av barna som er hos barnevernet. Også utgifter til underholdning, som utflukter til lokale attraksjoner og inngangsbilletter til zoologisk hage betales av landsbyens fellskasse.

Kan bli lenge

Den eritreiske kvinnen og hennes familie ankom Hagenbuch med et visum som tillot henne å oppholde seg i Sveits i fem år, med en mulighet for forlengelse.

Det er ikke visst om familien har oppholdt seg noe annet sted i Sveits, før de flyttet til den stille landsbyen.

For å dekke over familiens massive sosialregning, så må lokale myndigheter nå øke skattene i landsbyen med hele fem prosent.

– Jeg vet ikke hvor jeg skal henvende meg. Jeg tror ikke vi har noe annet valg enn å øke skattene, sier ordfører Therese Schlaepfer til den sveitsiske avisen Blick.

Trenger hjelp seks dager i uken

Hun la til at lokale innbyggere var berettiget harmfulle som følge av de forhøyede kostnadene for å ta vare på familien, som krever et helt lag av sosialarbeidere som bruker seks timer hver dag, seks dager i uken for å ta vare på dem.

Når kvinnen og hennes familie ankom Hagenbuch for tre år siden, så aksepterte de lokale myndighetene øyeblikkelig å dekke husleien, samt 17.000 kroner i boutgifter i måneden.

Kort tid etter søkte kvinnen ytterligere finansiell hjelp, og påstod at hun var blitt overveldet av ansvaret for familien og nå hadde problemer å ta vare på all sine syv barn.

Dette resulterte i at fire av dem ble tatt med til et barnehjem, som de lokale myndighetene betaler 60 000 kroner per barn for hver måned, totalt 240.000 kroner.

På toppen av alt dette så kommer også kostnader med å hjelpe kvinnen med å lage mat og vaske huset, samt løpende utgifter til billetter for alle åtte på den lokale dyreparken og andre fritidsaktiviteter.

I tillegg til de faste utgiftene så koster også familien de lokale myndighetene titusenvis kroner mer ved at de tar opp sosialarbeideres tid som må se etter familien seks timer daglig, seks dager i uken.

I gjennomsnitt koster disse sosialarbeiderne 900 kroner i timen når de jobber, som øker til 950 kroner per time på kveldene og i helgen.

DYR HJELP: Christoph Bänziger (57), er president i firmaet «Solidhelp AG», som hjelper familien. De må ha støtte seks timer hver dag, seks dager i uken. Alt fra matlaging til å kjøre barna til zoologisk hage. «Vi er verdt hvert øre», forteller presidenten til lokale medier når de spør hvorfor de tar 900 kroner i timen.

Alt i alt så koster familien skattebetalerne i Hagenbuch nesten 5 millioner kroner i året.

Kan hjelpe 1.000 mennesker for den samme summen

I kommentarfeltet i sveitsiske aviser er man oppgitt over familiens situasjon, men også støtteapparatets høye priser for å hjelpe familien.

William Hess skriver:

– 900 kroner i timen? Dette er priser som håndtverkere ville vært fornøyde med. Selv i Zurich, som er den dyreste byen i Sveits, er prisen på 600 kroner i timen. Utenfor Zurich betaler man gjerne 300 – 400 kroner i timen.

Claude Monnier fra Poidoux sier:

– Denne familien koster like mye i året som det koster å drifte en Røde Kors-leir for 1.000 mennesker i et krigsområde!

Exit mobile version