Site icon Lykten

Økonom: Innvandrerne er en tikkende bombe

Det er økonomen Johan Javéus fra SEB (Skandinaviska Enskilda Banken) som har uttalt seg til det svenske nyhetsbyrået TT, om at innvandringen fra den tredje verden er en tikkende bombe.

Allerede i fjor var arbeidsledigheten blant utenlandsfødte som kun har ungdomsskoleutdannelse 30 prosent høyere enn blant svenskfødte med høy utdannelse.

Utviklingen er dramatisk og vil kunne være en avgjørende faktor for velgerne ved valget i 2018, sier SEB-økonomen.

SKAL KLARE DET: Arbeidsminister Ylva Johannson mener de skal klare å gi arbeid til millioner av innvandrere.

Arbeidsminister fra Socialdemokraterna, Ylva Johannson, er imidlertid ikke enig i den beskrivelsen av problemet.

– Ikke noe annet OECD-land har tatt imot så mange asylsøkere som vi gjorde i fjor. Det er naturlig at det er en utfordring. Men det er en utfordring som er mulig å takle, sier hun til TT.

Seksjonssjef Johan Bissmann på Arbetsformedlingens analysavdeling peker samtidig på at antallet arbeidsløse som befinner seg i «utsatt posisjon» (blant annet de som er født i utlandet), har vokst til over en kvart million personer. De «utsatte» utgjør nå 72 prosent av de arbeidsløse, et tall som var halvparten så stort i 2010.

Færre enn en av tre innvandrere fra ikke-vestlige land klarer å komme seg ut på arbeidsmarkedet eller starte et utdanningsprogram etter det toårige introduksjonsprogrammet.

Hvor mange innvandrere som faktisk klarer å komme i arbeide, som ikke er delvis støttet og betalt av staten, informeres det ikke om.

Relatert:

Exit mobile version