Site icon Lykten

Påstår at svenske gutter fikk skylden for drap som kurdisk flyktning begikk

(Foto: Privat).

Det er nettsiden Samnytt som skriver om den fireårige Kevin Hjalmarsson som ble funnet i august 1998, død i Kyrviken i den svenske byen Arvika. Hendelsen fikk stor medieoppmerksomhet ettersom politiet tidlig fattet mistanke om at Kevin hadde blitt drept og at det var andre barn som lå bak drapet.

Politiet forhørte hundrevis av personer, hvorav en var Kevins fem år gamle lekekamerat, Christian. Psykologen Sven Å. Christianson, også kjent fra Thomas Quick-saken, ble koblet inn.

Etter flere avhør, som i ettertid har blitt anklaget for å ha hatt «torturlignende karakter», eller innslag av «umenneskelig eller fornedrende behandling», anså politiet seg sikre på at Christian, sammen med sin syvårige storebror, Robin, drepte Kevin. Under avhørene ble guttene utsatt for trusler om de ikke ga «riktig svar», på etterforskernes spørsmål.

Christian Karlsson og Robin Dahlén, som barn. (Foto: Privat).

Det drøyde 19 år før avisen Dagens Nyheter og statskanalen SVT gransket saken og avslørte uregelmessighetene rundt hvordan den ble håndtert. Granskningen førte til at etterforskningen ble gjenopptatt, og i mars 2018, ble alle mistanker mot de to brødrene frafalt. Aktor slo fast at Kevins dødsfall i 1998 kan ha vært en ulykke.

Ingen erstatning

Etter å ha blitt frikjent fra de tyve år gamle mordanklagene vendte de to brødrene Christian Karlsson og Robin Dahlén, i dag 28 og 30 år gamle, seg til justisministeren og krevde 10 millioner kroner hver i erstatning.

Men justisministeren avslo i juli 2020 kravet ettersom myndighetene mente saken var foreldet.

Brødrene krevde deretter erstatning fra Arvika kommune, med henvisning til hvordan de ble behandlet av kommunen og lokale myndigheter. Men sist uke gikk kommunen ut med en pressekonferanse der de forklarte at de ikke kunne se at det ble gjort noen feil.

Kjent kriminolog mener flyktninggutt sto bak drapet

Den rikskjente og erfarne kriminologen Leif GW Persson, er ikke sikker på at Kevin Hjalmarssons dødsfall var en ulykke. Han tror at gutten ble drept, men av en 13-årig gutt som også var i politiets søkelys under etterforskningen.

Men årsaken til at politiet ikke valgte å forfølge den gutten mer inngående var, ifølge GW Persson at man i 1998 hadde et politisk valgår og at 13-åringen var en innvandrer.

«Man ville ikke forvandle det til en innvandrerdebatt, for han er nemlig politisk flyktning sammen med familien sin fra Kurdistan», sier Leif GW Persson til TV4.

Anledningen til at GW Persson tror at den kurdiske flyktninggutten drepte Kevin, er fordi gutten ni måneder etter Kevins død ble pågrepet i det han voldtok et tre år gammelt barn.

«Det var ca. 100 meter fra der Kevin forsvant. Det er et varselsflagg for enhver normal politimann», sier GW Persson.

Innvandrer fikk 840.000 kroner i erstatning etter å ha voldtatt svensk kvinne

Det har skapt oppstandelse på nettet at de to svenske brødrene ikke får erstatning, samtidig som svenske myndigheter nylig ga en asylsøker over 800.000 kroner i erstatning fordi han satt fengslet som påstått mindreårig for en voldtekt han var dømt for.

Fra Lykten:

Det ble jackpot for den da 18-årige arabiske mannen som i 2018 ble dømt til fire og et halvt års fengsel for å ha kidnappet, torturert og gruppevoldtatt to unge kvinner med sin bror. Damir Ali Ali får nå erstatning fordi han var under 18 år gammel da handlingene fant sted.

ET BARN: Damir Ali Ali, her fotografert ved pågripelsen, får 840.000 kroner fra svenske myndigheter ettersom høyesterett har kommet fram til at han var et, om noe skjeggete barn, da bildet ble tatt.

Den ene kvinnen ble kidnappet av brødrene og voldtatt, samtidig som de tok kvelertak på henne.

Noen uker senere slo de syriske brødrene til mot en ny kvinne, som de kidnappet og førte til en kjeller der de torturerte og voldtok henne under trussel med pistol. Mennene skal ha voldtatt sine ofre vaginalt, oralt og analt.

Den yngre arabiske mannen søkte deretter om opphevelse av dommen, da han hevdet at han var under 18 år gammel da forbrytelsene ble begått. Spørsmålet hadde allerede blitt behandlet av hovretten med avslag, men høyesterett bevilget mannens søknad og kom i februar 2020 frem til at mannen ikke var over 18 år gammel da ugjerningene fant sted.

Mannen får derfor 840.000 kroner fra skattebetalerne ettersom han ifølge svenske rettsmyndigheters skadebeslutning har fått en altfor streng straff for sin alder. Les dommen og dokumenter fra saken på Samnytt.se.

Exit mobile version