Site icon Lykten

Paven: «Europa er utsatt for en arabisk invasjon – og det er bra»

– Om Europa ønsker å bli yngre, så må hun gjenopprette sin kulturelle vugge. Av alle vestlige land så har EU-landene de sterkeste og dypeste kulturelle røttene. Gjennom kolonialiseringen har denne kulturen nådd den nye verden. Men glemmer man sin egen historie så svekker man Europa. Det er da vi risikerer å bli en innholdsløs plass, sier paven til Vatikanstatens avis, L’Osservatore Romano.

– De skaper uroligheter i politikken med kronglete løsninger. Naturligvis må man kommet til forhandlingsbordet, men bare om man er forberedt på å tape noe, slik at vi alle skal tjene på det, sier han videre.

HØYE MURER: Paven gikk nylig ut og ba Europa om å rive sine murer og slippe flyktningene inn. (Foto: Vatikanstaten, Italia).

Samtidig er paven i hovedsak positiv til europeisk kultur, men det synes i hovedsak å være det fordi han betrakter den som universalistisk heller enn innskrenket og nasjonalistisk.

– Det eneste kontinentet som kan skape en enighet i verden er Europa. Kina har kanskje en lenger kulturhistorie, men den har dypere røtter. Bare Europa har en historie som er universalistisk og tjenende, sier paven.

EN AV FOLKET? Så langt har paven ikke sluppet inn noen av den millionen migranter som kom til Europa i 2015 i sin eksklusive stat. Her er noen av kontorene i Vatikanstaten, sett fra St. Peters Plass. (Foto: Frieord.no).

– Vi kan snakke om en arabisk invasjon. Det er et sosialt faktum. Hvor mange invasjoner har ikke Europa opplevd iløpet av sin historie! Men Europa har alltid vært istand til å komme seg gjennom dem og jobbe seg fremover, mens man fant seg selv forbedret av den kulturelle utvekslingen som invasjonene brakte.

BEVÆPNET: Paven er omringet av noen av de høyeste murene i Europa, metall-detektorer og bevæpnede vakter. (Foto: lykten.no).

Uttalelsene kom i det Europa står foran en massiv flyktningkrise i 2016. Over 30.000 migranter sitter nå fast i Hellas, i påvente av at Makedonia skal åpne grensene sine, slik at migrantene kan komme seg til de beste velferdsstatene som Tyskland og Sverige. I 2015 kom det over 1 million migranter til Europa fra i all hovedsak Afrika og Midtøsten.

Exit mobile version