Site icon Lykten

Polen kutter moms på mat, elektrisitet og drivstoff

(Skjermbilde / Twitter)

«Den polske regjeringen tar disse sterke grepene for å motkjempe den økende inflasjonen og for å beskytte lommeboka til polakkene», uttalte statsminister Mateusz Morawiecki.

Momskuttet kuttes helt til 0 på matvarer og gass (for å varme opp hus), mens man reduserer moms til 5 prosent på andre former for oppvarming, samt ned til 8 prosent på drivstoff, fra tidligere 23 prosent.

Man håper på denne måten å skåne polske innbyggere og familier fra prisøkningen som har kommet som følge av koronapandemien, de økonomiske støttepakkene og en økning på gassprisene fra Russland. Staten regner med å miste ca. 2.5 milliarder euro i tapte inntekter som følge av kuttene.

Myndighetene uttaler at de vil følge med på butikkjeder og tilbydere av varer og tjenester som berammes av kuttene, slik at ingen forsøker å tjene ulovlig på tiltaket.

I Norge opplever vi en lignende utvikling med økning på matvarer, råvarer og energipriser. Inflasjonen har økt med 5.1 prosent. som er det høyeste nivået på 13 år. Men Støre-regjeringen har så langt kun ønsket å gå inn med hjelp på strømregningene. 

Les også: Støre smiler og mange nordmenn griner

Exit mobile version