Site icon Lykten

Presidenten i Tyrkia hevder at muslimene oppdaget Amerika

Det var under en tale til muslimske ledere fra Latin-Amerika at den tyrkiske presidenten, Erdogan, kom med den mildt sagt kontroversielle og udokumenterte uttalelsen.

Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, uttalte at Amerika ble oppdaget av muslimene på 1100 tallet, nesten tre århundrer før Christopher Columbus gikk i land på den amerikanske kysten. Han nevner derimot ingenting om Leiv Eriksson som satte sin fot på amerikansk jord rundt år 1000.

«Kontakt mellom Latin-Amerika og islam går tilbake til 1100 tallet. Muslimene oppdaget Amerika i 1178, og ikke Columbus,» uttalte presidenten i en tale, under et toppmøte for muslimske ledere fra Latin-Amerika i Istanbul. Talen ble også kringkastet på TV.

«Muslimske sjømenn kom til Amerika i 1179. Columbus nevnte også at det var en moske på en åskam langs den cubanske kysten,» uttalte Erdagon.

Presidenten sa også at Ankara var forberedt på å bygge en moske på den samme åsen som ble nevnt av Columbus, melder nyhetsbyrået AFP.

«Jeg vil gjerne prate om det med mine cubanske brødre. En moske hadde passet perfekt på den åsen i dag», uttalte han.

I de fleste historiebøker står det at Columbus kom til Amerika i 1492, mens han søkte etter en maritim rute til India.

Noen lærde muslimer har i det siste hevdet at muslimene kom til Amerika før Columbus, selv om det aldri er funnet rester etter et muslimsk nærvær i Amerika som er datert tilbake til tiden før Columbus.

I en kontroversiell artikkel som ble publisert i 1996, av historikeren Youssef Mroueh, referer han til et avsnitt i Columbus sin dagbok som nevner en moske på Cuba.

Imidlertid er avsnittet allment forstått for å være en billedlig referanse til formen på landskapet.

Exit mobile version