Site icon Lykten

Rapport: Kriminaliteten i Sverige er rekordhøy etter flyktningstrømmen

Antall svensker som har blitt utsatt for kriminalitet noen eller alle typer kriminalitet som kollektivt blir omtalt som «kriminalitet mot enkeltmennesker», har økt kraftig de siste to årene.

Dette forteller den nasjonale sikkerhetsundersøkelsen (NTU), som er laget av Brå. (Brottsförebyggande rådet).

Les også: SwedenWatch: Ny nettside som avslører virkelighetens Sverige

Disse forbrytelsene inkluderer overfall, trusler, seksuelle overgrep, gateran, svindel og trakassering.

Ifølge undersøkelsen så har 15.6 prosent av den svenske befolkingene blitt utsatt for noen eller alle disse typer av kriminalitet i 2016, noe som er hele to prosent høyere enn året før. Brå påpeker at statistikken var forholdsvis stabil i årene 2005 – 2014, og lå da på 11 – 13 prosent.

Les også: 15 mord, 44 mordforsøk, 58 grove mishandlinger, 62 mishandlinger og 16 mordbranner – EN måned i Sverige

Les også:Tidligere SVT-journalist: 163 drap og 435 drapsforsøk i Sverige i 2016

De nye tallene er de høyeste siden Brå startet sine undersøkelser og statistikkføring på området. Det var spesielt trakassering, seksuelle overgrep og svindel som har skutt i taket. Av de seks kategoriene som er omtalt i undersøkelsen, så har fem nådd det høyeste nivået i 2016. Overfall nådde sitt andre høyeste nivå på over ti år.

Seksuelle overgrep økte fra mindre enn 1 prosent til 2.5 prosent.

Unge kvinner i alderen 16 – 24 er den gruppen som er mest utsatt for seksuelle overgrep, hvor 14 prosent av unge kvinner har sagt at de ble utsatt for minst én kriminell handling i 2016.

Les også: Svensk politisjef: «Vi kan ikke lenger garantere sikkerheten til det svenske folk»

Ifølge Brå så blir svært få av hendelsene rapportert til politiet.

Bare 11 prosent av de som utsettes for seksuelle overgrep sier fra til politiet. Årsaken skal ifølge undersøkelsen være at ofrene ikke tror at en anmeldelse vil føre til oppklaring eller dom, sier Thomas Hvitveldt, en avdelingsleder på Brå.

Les også: Svensk politimann gikk ut med sannheten om kriminaliteten – ble politianmeldt

POLITIET: Ifølge undersøkelsen så har mennesker svært liten tillit til at politiet skal finne og oppklare kriminelle handlinger. Bare 11 prosent som opplever seksuelle overgrep melder i fra til politiet i Sverige. (Foto: Frieord.no).

Les også: Svenske politibetjenter flykter fra jobben – overarbeidet, utslitte og redde

Undersøkelsen gir imidlertid ingen indikasjon eller årsaksforklaring til økningen i kriminaliteten. Det henvises bare til at «ytterligere analyser» kreves for å bedre forstå årsaken til økningen.

Undersøkelsen er basert på intervjuer med ca. 12.000 mennesker mellom 16 og 79 år. Den har blitt utført årlig siden 2006.

Det har vært flere store skandaler i Sverige de siste årene der både politiet og media har blitt avslørt i å hemmeligholde kriminalitet utført av ikke-vestlige innvandrere og asylsøkere, da man fryktet at informasjonen skulle kunne misbrukes politisk av høyresiden.

Les også: Svensk politi hemmeligstempler kriminalitet begått av flyktninger og asylsøkere

Les også: Media og politi skjulte massive overgrep i Sverige

Exit mobile version