Site icon Lykten

Rekordmange kosovoalbanere strømmer inn i Europa og søker asyl

Mer enn 50.000 kosovoalbanere har reist fra Kosovo bare de siste to månedene. Tyskland er destinasjonsland for de fleste av dem.

Drømmen om et uavhengig Kosovo har ikke innfridd forventningene og nå har kosovoalbanerne igjen begynt å røre på seg. Kosovo som er et av Europas minste land har et innbyggertall på 1,8 millioner.

Kosovo har den høyeste fødselsraten og den yngste befolkningen i Europa og de fleste som nå reiser til Tyskland og resten av Europa er yngre menn.

Høy arbeidsledighet

Kosovo er også et av de fattigste landene Europa. Over 45 prosent er arbeidsledige og for de under 24 år er tallet 60 prosent.

Men den økonomiske sitasjonen er derimot ikke noe nytt og ekspertene er usikre på hvorfor så mange kosovoalbanere plutselig nå har begynt å røre på seg igjen.

En av forklaringene kan være rykter om at Tyskland og andre EU-land har myket opp sin asylpolitikk.

Hovedstaden i Kosovo, Pristina, opplevde også i januar de største opptøyene siden uavhengigheten. Tusenvis tok til gatene, i til dels voldelige demonstrasjoner, i protest mot politikerne og den tøffe økonomiske situasjonen i Kosovo.

UNGARN. En kosovoalbaner krysser grensen mellom Serbia og Ungarn med sin familie.

Sendes tilbake

Tyskland, som har den største befolkningen av kosovoalbanere utenfor Kosovo, er derimot lite fornøyd med strømmen som nå rammer dem.

De fleste av kosovoalbanerne som kommer til Tyskland og Østerrike får raskt avslag på sine asylsøknader.

Østerriske myndigheter sender asylsøkerne fra Kosovo tilbake igjen med chartrede fly og signaliserer at de vil øke utsendelsene i takt med strømmen som kommer.

De rykket også inn en annonse i den største avisen i Kosovo med en offisiell beskjed fra østerriske myndigheter: «Smuglerne lyver! Det er ikke mulig å få asyl i Østerrike på bakgrunn av økonomiske årsaker. For å oppholde deg ulovlig i Østerrike så kan du få en bot på 7.500 Euro.»

Skylder på EU

Kosovos minister for Europeisk Integrasjon, Bekim Collaku, velger å legge skylden på EU for den vanskelige situasjonen i landet.

– Dagens generasjon er ekstremt frustrert. Kosovo har en veldig stor diaspora, men det tar fortsatt seks måneder bare for å få en avtale for å søke visum. Folk føler seg fanget, sier Collaku.

– Kosovo er det eneste landet i regionen som ikke har en visumavtale med Schengen. Selv moldovere kan reise til EU uten visum, noe som skaper irritasjon i Pristina.

Stoppet på grensa

Eidsvoll Ullensaker Blad kunne tidligere denne måneden fortelle om fem kosovalbanere som ble stoppet på Gardermoen uten gyldig innreisegrunn.

Tre av dem hadde ugyldige reisedokumenter. De to andre ble stoppet fordi de ikke hadde tillatelse til å gjøre det de påstod at de skulle gjøre i Norge.

Relatert:

–  Jens Stoltenberg lyver om konflikten i Russland

– Albanere solgte serbiske organer

– Vesten kan ta imot 700.000 asylsøkere bare i år

– Svenske IS-krigere som slåss for å få voldta

Exit mobile version