Site icon Lykten

Spania: Ny lov gir politiet rett til umiddelbart å deportere asylsøkere

Europarådets kommissær for menneskerettigheter, Nils Muiznieks, raser nå over forslaget og hevder at Spania risikerer å ødelegge hele asylsystemet sitt hvis loven blir vedtatt.

Spania på sin side hevder at tiltakene er nødvendig for å hjelpe grensevaktene med å sikre grensene til Ceuta og Melilla, to spanske byer som er avgrenset med høye gjerder mot Marokko.

Politiet i disse byene har blitt beskyldt for å bryte internasjonale lover, ved å banke opp afrikanske asylsøkere som klatrer over gjerdene og å deponere dem på stedet, uten at de får søke asyl. Dette kalles for såkalt «pushback».

NILS MUIZNIEKS. Den latviske menneskerettighetsaktivisten, som er født i USA, raser over det nye lovforslaget i Spania.

Europarådets kommissær for menneskerettigheter, Nils Muiznieks, uttalte etter et møte med myndighetene i Melilla og Madrid at planene om å legalisere denne type deportasjon var «et klart brudd på menneskerettighetslover».

«Jeg har sett pushbacks i mange land, men ingen av de stedene er det lovlig», uttalte han på en pressekonferanse i Madrid.

«Det vil gi svært dårlig presedens hvis en slik praksis ble nedfelt i lovverket, fordi jeg tror det vil bety begynnelsen på slutten for asylsystemet.»

Spania åpner i tillegg flere nye kontorer for å behandle asylsøknader i Ceuta og Melilla. Muiznieks mener det haster å investere mer i slike fasiliteter og å utvide de overfylte migrasjonssentrene.

Han uttalte at for øyeblikket så er det bare migranter som kommer via de regulære grenseovergangene, hovedsakelig syrere, som søker om asyl i Spania.

Knapt noen av migrantene som kommer fra land sør for Sahara og som klatrer over gjerdene søker asyl, sier han. I noen tilfeller fordi de blir deportert på stedet.

I forbindelse med terroraksjonene i Paris insisterte også Muiznieks på at det «ikke er noen direkte kobling mellom migrasjon og terrorisme».

«Vi så i Paris at terroristene var franske statsborgere», uttalte han. Han la også til at sikkerhetstiltak som kan virke undertrykkende, kan gjøre mer skade enn godt.

«Det er viktig å huske, og å fortsette å minne Spania og andre land, på deres menneskerettighetsforpliktelser i forbindelse med kontraterrorisme», uttalte han.

Exit mobile version