Site icon Lykten

Studie slår fast: Fiendekule fra norsk festning drepte Karl den tolvte

(Faksimile)

Dødsfallet til den svenske monarken Karl XII (1682 – 1718) under beleiringen av Fredriksten festning i Halden den 30. november 1718, har vært et nasjonalt trauma for svenskene i over 300 år.

Karl XII var på våren 1718 ute på et nytt felttog, denne gangen i Norge. Med seg hadde han 36.000 soldater som skulle innta Sør-Norge. Samtidig hadde han sendt over 7.500 menn som skulle innta Trondheim. Da de svenske troppene ankom Halden og Fredriksten festning møtte de konkret motstand for første gang siden de krysset grensen.

Det var da kongen var ute og inspirerte sine tropper i skyttergravene utenfor den norske festningen på kvelden at han ble truffet av en kule i tinningen og døde umiddelbart.

Karl XII – 1706 – Den svenske monarken ble mest sannsynlig drept av en kule avfyrt fra Fredriksten festning i Halden. – David von Kraft – Offentlig eiendom.

Utallige teorier om dødsfallet har blitt fremlagt om hva som skjedde den skjebnesvangre dagen. Spørsmålet om hvem som skjøt den legendariske heltekongen – om det var fienden eller noen av hans egne – har aldri kunne besvares konkret.

Men nå opplyser forskere ved universitetet i Uleåborg i Finland at de kan ha løst gåten.

Forskerne har prøveskutt ulike typer av ammunisjon og kommet frem til at den da 36-årige Karl XII må ha blitt drept av en jernkule med en diameter på over 20 millimeter. Med tanke på kulehullet bør kulen ha hatt en hastighet på cirka 200 meter per sekund.

Typen og størrelsen på ammunisjonen og såret til kongen tyder på at han ble truffet av et prosjektil avfyrt fra en mindre kanon (prosjektilene er kalt kardesk) som skyter ut en serie mindre kuler (drueskudd) og ikke fra en enkelt muskett.

Liten kanon som skyter ut såkalte drueskudd – i klase. Forskere i Finland opplyser nå at de kan bevise at den svenske krigerkongen ble drept av en fiendekule fra Fredriksten festning i Halden. (Foto: Rama – (CC BY-SA 3.0 FR))

I følge forskerne beviser dette at den dødelige kulen ble avfyrt fra 200 meters avstand, fra fiendens festning. Og altså ikke fra en av hans egne soldater, som lenge har vært en av konspirasjonsteoriene fordi han visstnok ikke var spesielt likt av sine egne soldater. Dette etter utallige felttog i Europa, Russland og de svenske troppene fant seg selv ved et tidspunkt i Det osmanske riket. Titusenvis av svenske soldater døde under disse felttogene som gjorde kongen berømt, men også mislikt, selv blant sine egne hjemme i Sverige.

Karl XII sin grav som har ligget i Riddarholmkirken i Stockholm ble åpnet i 1917 og det ble tatt røntgen av levningene.

Exit mobile version