Site icon Lykten

Sverige 2017: Jenter må sitte bakerst i skolebussen og adskilt på kafeer

Hemmelige opptak viser hvordan kvinner sitter adskilt fra menn på en kafé, og jenter blir tvunget til å sitte bakerst på skolebussen.

Mange kvinner som har vært utsatt for det selvutnevnte moralpolitiet vitner om trakassering og usikkerhet. De bor – eller har levd – i noen av forstedene nord for Stockholm, skriver Aftonbladet, som omtaler TV-programmet. Skolejenter forteller om en æreskultur, fornærmelser og rykter. Og også i andre deler av samfunnet skilles kvinner fra menn.

Ved hjelp av skjult kamera avslører programmet hvordan den muslimske uavhengige skolen Al-Azhar skiller sine elever på skolebussen hver morgen og ettermiddag. Gutter må sitte foran og jentene bak.

Devin Rexvid er forsker i sosialt arbeid ved Umeå Universitetet og holder foredrag for byens ansatte og politikere om æreskultur. Han sammenligner skolebussen med situasjonen for svarte og hvite i de amerikanske sørstatene på 1950-tallet, og kaller den muslimske skolens måte å kjøre sine elever på for «buss-segregering».

En av programmets kvinnelige ansatte er også på en kafé med et skjult kamera. Hun gjør flere besøk – og blir hver gang bedt om å gå til den ene siden av kafeen der det ikke er mannlig gjester.

En kvinne som bodde i Hjulsta forteller til «Kalda fakta» om hvordan hennes naboer skjelte henne ut når hun drakk vin på terrassen, eller fordi hun hadde en hund, eller fordi hun ikke var med noen mann. En annen kvinne forteller om trakasseringer som startet om sommeren da hun hadde på seg mindre klær enn vanlig.

Folk kastet steiner og rusk på henne når hun var på sin balkong. Ved et tilfelle ble det kastet en stein gjennom kjøkkenvinduet. Hun sier at hun flyktet til Sverige fra et land der kvinner er undertrykte. Nå føles det som om hun fortsatt bor i sitt tidligere hjemland.

Saken har skapt stort oppstyr i media og på sosiale medier, og det virker som om utviklingen har sendt bølger den svenske befolkningen. Blant annet sier den komikeren og samfunnsdebattøren Özz Nûjen at han er sjokkert over hvordan det står til:

– Dette er jo ikke bra noested. Dette er en katastrofe at det i vårt Sverige pågår noe slikt. Jeg trodde ikke faktisk ikke i min villeste fantasi at det skulle bli så alvorlig. Jeg er selv oppvokst i Rinkeby (Beryktet innvandrerbydel med mye kriminalitet red. anm.) og flyttet derfra for mange år siden, men jeg trodde aldri at utviklingen skulle bli slik. (Se intervjuet med Nujen øverst i artikkelen).

Feminister flykter fra flerkulturen

Frieord skrev sist søndag hvordan feminister og kvinnelige politiske venstreaktivister nå flykter fra de innvandrertette bydelene.

Exit mobile version