Site icon Lykten

Sverige anerkjenner Palestina

– Meningen med Sveriges anerkjennelse er å bidra til en fremtid der Israel og Palestina kan leve side om side i fred og sikkerhet sier utenriksminister Margot Wallstöm (S) i en pressemelding på regjeringens hjemmeside.

– Vi vil bidra til å skape mer håp og framtidstro blant de unge palestinerne og israelerne som ellers risikerer å tro at det mangler alternativer til dagens situasjon, fortsetter hun.

Regjeringen skriver at man gjennom anerkjennelsen håper å starte en fredsforhandling «gjennom å gjøre partene mindre ulike». Sverige øker samtidig sin bistand med ytterligere en milliard kroner de neste fem årene.

Det kan allikevel være et konstitusjonelt problem med anerkjennelsen, ettersom den kan være i strid med den svenske grunnlovens portalparagraf, ettersom den sittende regjeringen ikke har majoritetsstøtte for en slik innrømmelse hos det svenske folket, og mest sannsynlig ikke i den svenske riksdagen heller.

Fem milliarder hvert år

Sveriges bilaterale bistand til de palestinske selvstyremyndighetene, samt det humanitære bidraget til palestinerne kommer dermed sammenlagt å være en milliard kroner hvert år de neste fem årene.

At så mye av de svenske skattebetalernes penger satses på Palestina er ikke helt ukontroversielt og den forrige bistandsministeren, Gunilla Carlsson (M), ville minske bidraget ettersom hun anså et det var bortkastede penger.

– Jeg vil ikke kjøpslå med svenske bistandspenger, men jeg kan bare ta et svensk skattebetalerperspektiv. Man vil ha resultater. Og det finnes ingen forutsetninger for et resultat, da må vi ta konsekvensene av det, sa hun til Sveriges Radio forrige sommer.

Hun fikk støtte av den kristendemokratiske riksdagsmedlemmet Roland Utbult som i en debattartikkel i den kristne dagsavisen Dagen mente at de svenske bistandsmilliardene snarere bidrar til å fortsette de væpnede konfliktene istedenfor å stoppe dem. Blant annet skrev han at «den væpnede kampen og martyrpolitikken fortsetter å dominere» den palestinske retorikken og slo deretter fast:

– Ansvaret for dette ligger naturligvis i første hånd på de palestinske myndighetene, men indirekt også på de land som gjennom skattemidler temmelig vilkårsløst støtter de palestinske selvstyremyndighetene med sjenerøse bistandsmidler uten ordentlig revisjon eller innsyn i hvordan midlene brukes.

Israel henter hjem ambassadør

Israel har som følge av anerkjennelsen av Palestina besluttet å svare på beslutningen gjennom å hente hjem sin ambassadør i Sverige. Ifølge avisen Haaretz overveier Israels utenriksminister Avigdor Liebreman å permanent ta den svenske ambassadøeren Isaac Bachman ut av tjeneste og nedgradere landet diplomatiske relasjoner med Sverige.

 

 

Exit mobile version