Site icon Lykten

Sverige åpner sitt første voldtektsmottak for menn

Södersjukhuset som ligger i hovedstaden har allerede en akuttavdeling for kvinner som har blitt voldtatt eller seksuelt overfalt.

Denne onsdagen gikk sykehuset med ut informasjon om at man ville åpne et tilsvarende akuttmottak for gutter og menn fra oktober.

KLARE TIL Å TA IMOT MENN: Södersjukhuset i Stockholm skal fra oktober begynne å ta imot menn som har blitt utsatt for voldtekter og seksuelle overgep. (Foto: Södersjukhuset).

Ifølge svenske medier så ble det registrert over 370 voldtekter eller seksuelle overfall på gutter og menn i Sverige i 2014.

– Den generelle konsensus er at menn ikke kan bli voldtatt, uttalte Lotti Helström, som er lege ved sykehuset til Radio Sverige.

Hun fortalte videre at temaet med voldtatte menn fremdeles er «ekstremt tabubelagt», men at det skjer mye oftere enn folk tror.

Dr. Hellström sa også at det er viktig at menn har lik tilgang til umiddelbar hjelp etter å ha blitt voldtatt.

Sykehuset har allerede et 24-timers tilbud for kvinnelige voldtektsofre, med tilgang til leger, jordmødre, sykepleiere, psykologer og sosialarbeidere.

Talsperson for den venstreorienterte organisasjonen «Riksforundet för sexuell upplysning», Inger Björklund, ønsker et voldtektsmottak for menn velkomment:

– Dette vil bidra til å øke kunnskapen om seksuelle overgrep mot og imellom menn.

Hvem står bak?

STERKT OVERREPRESENTERT: Personer med utenlandsk bakgrunn er svært overrepresentert på voldtektsstatistikken i Sverige med 77.6 prosent av alle anmeldte voldtekter.

Sverige har den høyeste voldtektsstatistikken i Europa og den andre høyeste i verden, bare slått av det afrikanske landet Lesotho.

Tallene viser at det anmeldes 63 voldtekter per 100.000 innbyggere. Antallet voldtekter skal ha tredoblet seg på kun syv år, fra 2.200 registrerte overgrep i 2003, til nesten 6.000 i 2010.

STORE MØRKETALL: Professor i seksualforbrytelser, Niklas Långström, tror det finnes enorme mørketall i Sverige.

Imidlertid er man redd for at mørketallene er enorme. Professor i seksuallforbrytelser ved Karolinska Institutet, Niklas Långström, skal i forbindelse med at tallmaterialet ble publisert uttalt at kun 10-20 prosent av voldtektene faktisk blir anmeldt. Det betyr at Sverige kan ha så mange som 60.000 voldtekter årlig.

Ifølge FN så har Sverige også det nest høyeste antallet domfelte seksualforbrytere, kun slått av Russland.

Statistikk fra svensk politi og myndigheter viser at utenlandske innbyggere står bak 77.6 prosent av voldtektene i vårt naboland. 22.4% av voldtektene begås av det som karakteriseres som etniske svensker.

Dette gir en svært stor overrepresentasjon i forhold til folketallet.

Exit mobile version