Site icon Lykten

Sverigedemokraterna det største partiet i Sverige

Sverigedemokraterna er ifølge opinionsmåleselskapet Yougov Sveriges største parti, med 25.2 prosent. Det er en økning på over 3 prosent fra siste måling i juli. Ifølge statsviter Sören Holmberg så vil partiet bare fortsette å øke.

Det er første gangen noensinne at Sverigedemokraterna har blitt det største partiet i en etablert opinionsmåling.

Les også: Dagen demokratiet døde i Sverige

STØRST I SVERIGE: Ifølge en offisiell meningsmåling gjort av Yougov så får SD 25.2 prosent, og er dermed Sveriges største parti. Partiet feirer offentliggjøringen med plakater og ballonger, samt avisen Metro sin forside. Bildet er forøvrig tatt utenfor Socialdemokraterna sitt hovedkvarter i Stockholm. (Man kan se rosen til høyre på bildet i vinduet).

Statsminister Stefan Löfven og Socialdemokraterna har mistet plassen som Sveriges største parti og får 23.4 prosent. Moderaterna går kraftig tilbake og ender opp på 21.0 prosent.

Den venstreorienterte avisen Metro som har bestilt meningsmålingen fra Yougov, publiserte målingen i sin papirutgave idag, men ikke-statsstøttede medier som Fria Tider kunne allerede igår avsløre det sensasjonelle resultatet.

Les også: Politisk reklame revet ned i Sverige – et demokratisk problem

Sören Holmberg som er professor i statsvitenskap og ekspert hos SVT, er ikke overrasket over valgfremgangen til SD.

«Ikke uventet»

Sören Holmberg som er professor i statsvitenskap ved universitetet i Gøteborg og som pleier å delta som kommentator under Sveriges Television sine valgsendinger, er ikke overrasket over målingen og Sverigedemokraternas sterke resultat.

– Sverigedemokraterna kommer til å øke ytterligere, sier professoren til Metro.

Yougov sin måling viser også at 46 prosent av svenskene mener at innvandringen er det viktigste politiske spørsmålet, som ifølge Sören Holmberg styrker støtten for SD.

Professoren peker også på at flere svært brutale mord den siste tiden har – som han uttrykker det – «Vist seg å ha involvering i flyktning- og innvandringsspørsmålet».

Arbeiderpartiet tilbake – FrP frem

Samtidig viser meningsmålinger foretatt i Norge at også Socialdemokraternas søsterparti i Norge, Arbeiderpartiet, går kraftig tilbake. AP har nå 37.5 prosent, en tilbakegang på hele 3 prosent, noe som er partiets dårligste måling siden september 2014. FrP havner på 12.8 prosent, mens Høyre har 21.7 prosent.

Relatert:

– Brakvalg for Sverigedemokraterna

– Sverigedemokraterna med historisk høy måling

– Suksess for Jimmie Åkesson i Norge

– Dagen demokratiet døde i Sverige

– Det semi-totalitære Sverige

– «Vi kommer ikke til å ha råd til så mye annet enn innvandring fremover»

Exit mobile version