Site icon Lykten

Tyrkia: Tre års fengsel for et maleri

Landet er blant de verste i verden i antall fengslede journalister i forhold til folketallet, og «fornærmelser mot presidenten» kan straffes med mange år i fengsel. Nå melder den amerikanske tenketanken Clarion Project om en ung kvinnelig tyrkisk kunstmaler som er dømt til nærmere 3 år i fengsel for å ha malt et bilde av en by lagt i ruiner av tyrkiske soldater.

Zehra Dogan er en kurdisk journalist og kunstner. Hun malte ødeleggelsen av Nusaybin distriktet i Mardin-provinsen. Det kostet henne dyrt. “Jeg fikk to år og 10 måneder fengsel bare fordi jeg malte tyrkiske flagg på ødelagte bygninger. Men den tyrkiske regjeringen forårsaket dette. Jeg bare malte det,” skriver hun på twitter. Maleriet var en kunstnerisk gjengivelse av et bilde av en militær operasjon foretatt av de tyrkiske sikkerhetsstyrkene, som inkluderte tyrkiske flagg som hang på ødelagte bygninger.

Tyrkiske aviser gir noe ulike begrunnelser for dommen, men den er uansett ikke i tråd med alminnelige menneskerettighetsstandarder. Delvis blir det hevdet at dommen skyldtes at det ble tegnet tyrkiske flagg på ødelagte bygninger, og delvis at hun delte maleriet i sosiale medier, og delvis hevdes det at hun brøt portforbudet pålagt i byen etter angrepet. Dogan var i området på oppdrag fra et feministisk kurdisk nyhetsbyrå, JINHA, da hun laget maleriet.

Exit mobile version