Site icon Lykten

Vesten kan motta 700.000 asylsøkere bare i år

I august skrev lykten.no at det kom det 19 prosent flere asylsøkere til Europa i første halvår, enn i samme periode i fjor. I juni måned alene kom det nesten 50.000 asylsøkere til Europa. Norge har en tilsvarende økning på 7 prosent.

Nå viser det seg at Europa og USA kan oppleve en enda større økning enn det som først var forventet.

Rekordøkning

Dagsavisen melder at ferske tall fra Høykommisæren for flyktninger (UNHCR) viser at tallet på asylsøkere til industrialiserte land i Europa og Nord-Amerika kan bli det høyeste på 20 år.

Hvis utviklingen fortsetter kan disse landene motta 700.000 asylsøkere bare i år.

Asylstrømmen til Europa har ikke vært større siden krisen i eks-Jugoslavia på slutten av 90-tallet, melder UNHCR.

De fleste asylsøkerne til Europa kommer fra Syria, Irak, Afghanistan, Eritrea, Serbia og Kosovo.

Det er landene i Sør-Europa som opplever størst påtrykk av asylsøkere. Italia har en vekst på antall asylsøkere på svimlende 143 prosent sammenlignet med i fjor.

Men også Norden opplever en sterk økning. Det kom 36 prosent flere asylsøkere til Norden enn på samme periode i fjor. Sverige er det landet som opplever den desidert største økningen.

FN

FNs høykommissær for flyktninger, António Guterres, uttalte at land over hele verden måtte forberede egen befolkning på at stadig flere mennesker kommer til å være på flukt de kommende månedene og årene.

– Dessverre er det ikke garantert at ressursene og adgangen til asyl vil være tilgjengelig for disse menneskene, sa Guterres.

Innvilget asyl

45 prosent av alle asylsøknader ble innvilget i de europeiske landene i første halvdel av 2014. Det er derimot store forskjeller fra land til land.

Tyskland (33.436), USA (28.460) og Sverige (17.226) er de tre landene som mottar flest asylsøkere av de industrialiserte landene. Sverige gir hele 79 prosent av alle asylsøkere innvilget opphold. Selv om USA mottar litt over ti tusen flere asylsøkere enn Sverige så er skjevfordelingen enorm. USA har over 300 millioner innbyggere, mens lille Sverige har litt over 9 millioner.

I motsatt ende av skalaen finner man Hellas, Estland, Kroatia, Portugal og Island som alle gir rundt 10 prosent av asylsøkerne innvilget opphold. I Norge får 66 prosent av alle asylsøkere innvilget opphold.

FN og ideelle organisasjoner presser nå på for at Europa og USA skal ta imot enda flere flyktninger.

Exit mobile version