Site icon Lykten

Wikileaks: USA vil presse Estland til å akseptere ikke-vestlig innvandring

Wikileaks-avsløringen viser at amerikanske myndigheter ønsker å rette fokuset på politikere, journalister og skolebarn for å påvirke Estland i retning av et flerkulturelt og demografisk mangfoldig samfunn.

«Selv om Estlands minoritetsbefolkning av ikke-europeisk opprinnelse er liten», sier det lekkede dokumentet at «medlemskap i EU, rask økonomisk vekst, økt turisme og synkende fødselsrater vil øke immigrasjonspresset og potensielt føre til en økt andel av minoriteter».

I følge dokumentet er Estlands nåværende «handlingsplan for integrasjon» ikke er god nok, da den bare er myntet på estlandske og russiske samfunn.

Det står blant annet at myndighetene i Estland burde «inkludere tiltak for å håndtere integrering av nye og ikke-europeiske ankomster.».

I tillegg burde «estlandske myndigheter implementere i skolene; læring av fordelene ved mangfold og det å leve i et multikulturelt samfunn».

Det står også at estiske myndigheter må «gi støtte til Pressens faglige utvalg og det estiske nyhetsforbundet», slik at journalister kan bli «opplært» til å snakke om «problemer knyttet til rasisme og etnisk diskriminering».

Ambassaden gir også økonomisk støtte til en filmfestival som skal øke toleransen for ikke-vestlige innvandrere i landet.

– Med spesifikk finansiering fra State/EUR, gir den [amerikanske ambassaden i Estland] 4000 dollar til Tartu Black Nights filmfestival for å vise amerikanske filmer med temaer om kulturell og etnisk toleranse.

– Vi håper at denne filmfestivalen – drevet av estlendere for estlendere – vil bidra til å generere en bred offentlig debatt om temaene toleranse og mangfold.

Den amerikanske ambassaden viser også til at politimyndighetene i landet må forberede seg på den nye virkeligheten.

– Det er nødvendig med mer opplæring av politimyndighetene på problemstillinger knyttet til rasisme og etnisk diskriminering.

Les hele dokumentet her: Wikileaks

Exit mobile version