Site icon Lykten

Hvorfor ikke bare flytte?

(Pixabay).

NRK, TV2, VG, Dagbladet, Aftenposten og en rekke andre publikasjoner skriver nærmest daglig om kulturelle og etniske utfordringer i Vesten og Norge. Det snakkes om institusjonell og strukturell rasisme. Det snakkes om diskriminering. Om integreringsproblemer. Språkproblemer. Kulturkræsj. Religionskonflikter. Det finnes hundrevis av etniske interesseorganisasjoner i Norge alene. Det er Black Lives Matter, Antifa, mangfold og integreringsdirektorater.

Men dette kan alt løses på 1-2-3.

Det finnes nemlig et helt kontinent med over 50 nasjoner der så og si alle er mørkhudede og ikke-hvite. Det heter Afrika.

Det finnes også et helt kontinent med 48 land der så og si alle er ikke-hvite. Det heter Asia.

Tilsammen bor det godt over 5 milliarder mennesker der. Det finnes alt fra landsbyer med stråhytter til strålende storbyer med millioner av mennesker. Der går fly daglig til svært mange av disse nasjonene. Ikke dyrere enn at man på rimelig kort tid kan spare opp penger til billetter.

Tenk deg, som undertrykt minoritet i Norge, å sette seg på et fly til ditt opprinnelsesland. I det du kommer ut av flyet møtes du av dine egne landsmenn. Din egen kultur. Din egen mat. Din egen musikk. Din egen klesdrakt. Ditt eget samfunn.

Ingen hvite undertrykkere å se i mils omkrets. Ingen hvite produkter i butikkene. Ingen hvite TV-serier, musikk eller kultur på reklameplakater. Alle som jobber i butikker, restauranter og det offentlige ser ut som deg. De snakker som deg. Kler seg som deg. Tenker som deg.

I Afrika kan man være svart og en del av majoritetssamfunnet. Der kan man dyrke sort kultur, musikk og identitet som en majoritet. Hvis du søker på en jobb i Afrika og ikke får den, så er det ikke på grunn av hudfargen eller den etniske bakgrunnen din. Eller hvordan du setter opp håret ditt. Alle rundt deg forstår deg. Aksepterer deg. Er som deg. Du er hjemme.

VANSKELIG: For svært mange mørkhudede er møtet med Vesten og Norge tungt. Kultur, klesdrakt, mat, musikk og væremåte passer ofte ikke sammen med den nordiske hverdagen. (Pexels.com).

Det samme gjelder for Asia, hvis du har bakgrunn fra det kontinentet. Der kan du være muslim, gå i moskeen og kle deg akkurat som kulturen din tilsier. Ingen redde blikk fra hvite mennesker i det du går i kjortelen din på vei til fredagsbønnen. Ingen rynker på nesen fra den potensielle arbeidsgiveren din når du forteller at du må ha fri under eid og at religionen styrer mye av din hverdag.

Så en god løsning for alle ikke-hvite og fremmedreligiøse mennesker som bor Vesten, Europa, og i Norge, som føler de ikke hører hjemme her. Som føler at Norge er et kaldt, fremmed og rasistisk land. Som føler at man stadig blir diskriminert på grunn av sin hudfarge, kultur og religiøse bakgrunn.

Reis til Afrika. Eller Asia. Der finnes ingen systematisk rasisme mot deg. Der dømmer ingen deg på grunn av din hudfarge. Der kan du spise din etniske mat, kle deg ifølge kulturen din og høre din nasjons etniske rytmer på radioen dagen lang. Din identitet vil bli akseptert.

NAIROBI, KENYA. Mange nasjoner og storbyer i Afrika er moderne og mulighetene er gode for å starte et nytt liv. Hvorfor velger afrikanere å komme helt opp til det kalde nord enn å reise til for eksempel Kenya? (Foto: Nina R. (CC BY 2.0))

Men vi er jo her som flyktninger og asylsøkere sier du. Ja, men som sagt. Du har 50 andre nasjoner rundt deg. Som er nærmest identiske som din. Uten krig og konflikt. Og hvis det er forskjeller er de betydelig mindre enn de du møter i Norge. Det å integrere seg og skape et nytt liv i ditt naboland vil være betydelig lettere. Som nordmenn som reiser til Sverige eller Danmark vil oppleve, heller enn å reise til Nigeria eller Kina. Når vi hadde andre verdenskrig her i Vesten så flyktet ikke nordmenn til Afrika eller Asia. Vi flyktet til Sverige.

Hvorfor vil noen være et sted man ikke føler seg hjemme eller der man ikke føler seg akseptert? Se på opptøyene, vandalismen og uroen som nå sprer seg blant ikke-europeere i Vesten. Det er bare begynnelsen på et vestlig samfunn i oppløsning. Hva skjer neste gang en mørkhudet kriminell mister livet under en pågripelse fra politiet? Og den etter det? Nye opptøyer? Nye Black Lives Matter demonstrasjoner? Mer splittelse blant befolkningen. Det tar aldri slutt.

Det vil være lettere å reise til sitt opprinnelsesland eller nærområde enn å forandre hele kulturer, nasjoner og kontinent til å tilpasse seg deg. Faktisk fører det å gjøre tidligere homogene nasjoner til flerkulturelle nasjoner bare til konflikter og i verste fall væpnet konflikt og krig.

God tur og lykke til!

Exit mobile version