Site icon Lykten

Jon Helgheim har rett – strukturell rasisme er en konspirasjonsteori

JON HELGHEIM. (Foto: Privat).

I 2019 startet Kommunal- og moderniseringsdepartementet et forsøk med å anonymisere jobbsøknader i statlige virksomheter. Formålet var å se om anonymisering ville gjøre det lettere for jobbsøkere med utenlandsk navn å bli innkalt til intervju.

Forsøket var en del av departementet sitt «integreringsløft». Nå er rapporten fra Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) klar. Konklusjonen er som følger:

«Forsøket viser at anonymisering ikke har en positiv effekt på andelen med innvandrerbakgrunn som blir ansatt.»

Dessuten gjør anonyme søknader det umulig å kvotere inn innvandrere, noe som tilsynelatende ses på som et problem.

«DFØ anbefaler aktiv bruk av screening som virkemiddel for å fange opp aktuelle kandidater, inkludert personer med innvandrerbakgrunn. DFØs kurs i mangfoldsrekruttering er også et egnet hjelpemiddel for ledere og HR-ressurser.»

Skjermbilde / DFO-rapport 2021:3
Skjermbilde DFO-rapport 2021 3

Det mest spesielle er hvordan ansvarlig minister Nikolai Astrup (H) reagerte på rapporten.

– Resultatet var ikkje det me håpa på, seier kommunal og moderniseringsminister Nikolai Astrup.

NRK gjengir: “Resultatet frå forsøket viser at ein høg andel med innvandrerbakgrunn faktisk kjem til intervju, uavhengig av om stillingane vart anonymisert eller ikkje. Delen av innvandrarar som vart tilsett var høgast i dei stillingane som ikkje var anonymisert”.

«Resultatet var ikkje det me håpa på» Nicholai Astrup, Høyre, Oslo (Foto: Stortinget).

Les også: Hva gjør pakistanere i Norge, egentlig?

Jon Helgheim reagerer

FrPs innvandringspolitiske talsmann, Jon Helgheim, reagerer med vantro. På Twitter og Facebook beskriver han strukturell rasisme som en konspirasjonsteori, utbredt blant folk på venstresiden:

“At Norge er et rasistisk land er en spinnvill konspirasjonsteori! Å utforme politikk på bakgrunn av konspirasjonsteorier er uklokt.

Nok en gang har det blitt gjennomført et prosjekt med anonyme søknader for å få flere med innvandrerbakgrunn på jobbintervju. Resultatet ble at ingen flere innvandrere kom til jobbintervju, faktisk ble enda flere innvandrere tatt inn uten anonyme søknader.

Dette resultatet var ikke det Kommunalministeren håpet på…

Hva?!

Går kommunalministeren rundt å håper at staten er rasistisk og nekter å ansette innvandrere dersom vi får vite at de er innvandrere?

Er det et mål å bevise at vi er rasistiske, selv om vi ikke er det?

Få slutt på dustepolitikken og fjern alle stigmatiserende ordninger som er ment for å forebygge et problem vi ikke har! Norge er et av verdens minst rasistiske samfunn. Vi tar imot innvandrere på en svært god måte. Folk flest strekker seg langt for å inkludere innvandrere. Om vi har et problem, så er det hovedsaklig at noen få innvandrergrupper har rasistiske holdninger mot samfunnet de har valgt å bosette seg i”

Les også: Nei, Den store befolkningsutskiftningen er ingen konspirasjonsteori

I kommentarfeltet skriver en profil:

«At færre anonymiserte innvandrere ble kalt inn til intervju sammenliknet med søknader med «fullt navn» tilsier at det offentlige favoriserer innvandrere. Dette er i tråd med andre tiltak som fremmer mangfold på arbeidsplassen.»

Men andre mener at det uansett handler om «strukturell rasisme». Husk: Vi snakker her om anonymiserte søknader.

«Hvis man faktisk leser artikkelen er det lett å se at kommunalministeren selvfølgelig ikke er skuffet over mangel på rasisme. Han er skuffet over at andelen innvandrere som tildeles jobbene ikke ble høyere, men holdt seg på samme nivå. Noe som indikerer strukturell rasisme.»

En annen påpeker at kvotering av innvandrer er uttrykk for rasisme mot etniske nordmenn.

«Mellom anna har dei ein regel om at minst ein jobbsøkar med innvandrarbakgrunn skal intervjuast.»

Les også: Islamiseringen av Europa er et faktum

Hva sier man egentlig med slik regel, som sørge for at jobbsøkere med innvandrerbakgrunn skal prioriteres på tross av at de ikke er kvalifiserte?

Helgheim har rett at i at strukturell rasisme mot innvandrere er en konspirasjonsteori, dette tegner derimot et tydelig bilde av strukturell diskriminering av etniske nordmenn.

Exit mobile version