Site icon Lykten

NRK prøver å manipulere valget

Reinert Skadsem. (Foto: Privat).

Av Reinert Skadsem, Demokratene

NRK har laget en såkalt valgomat som skal hjelpe den jevne «idiot» til å velge rett parti ved årets valg. Jeg skriver «idiot» i hermetegn fordi jeg viser til hva benevnelsen egentlig betyr som jeg fikk med meg fra grunnskolen og ikke hva som menes i dagens betydning.

Fra Wikipedia: Idiot er et ord som kommer fra gresk ἰδιώτης (idiōtis), «en person som ikke er interessert i politikk» eller «en vanlig innbygger» Og det er vel akkurat det vi snakker om her?

NRK har også et samfunnsoppdrag som er nedfelt i vedtektene. Jeg vil her vise til de aktuelle paragrafer som jeg finner relevante i denne sammenheng.

§ 13 NRK skal ivareta ytringsfrihet og ytringsvilkår for borgerne. NRK skal være redaksjonelt uavhengig og være balansert over tid. NRK skal bidra til å fremme den offentlige samtalen og medvirke til at hele befolkningen får tilstrekkelig informasjon til å kunne være aktivt med i demokratiske prosesser.
§ 27 NRK skal ha en bred og balansert dekning av politiske valg. Samtlige partier og lister over en viss størrelse omtales normalt i den redaksjonelle valgdekningen.
§ 29 NRK skal verne om sin integritet og sin troverdighet for å kunne opptre fritt og uavhengig overfor personer eller grupper som av politiske, ideologiske, økonomiske eller andre grunner vil øve innflytelse på det redaksjonelle innholdet. Virksomheten skal preges av høy etisk standard. Saklighet, analytisk tilnærming og nøytralitet skal etterstrebes, jf. bl.a. prinsippene i Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklameplakaten.
§ 39 NRKs allmennkringkastingstilbud skal være kilde til innsikt, refleksjon, opplevelse og kunnskap gjennom innhold og tjenester av høy kvalitet.

Det viser det seg at NRK ikke har tatt med flere landsdekkende partier med i sin valgomat til årets stortingsvalg. Partier som stiller til valg i hele landet, men som ikke er tatt med på NRK’s valgomat, er etter min kjennskap Demokratene, Partiet de Kristne, Liberalistene og Alliansen. Dette åpner for en del veldig problematiske problemstillinger jeg vil ta opp.

Jeg fikk på øret at grunnen til NRK’s manglende dekning av valgbare landsdekkende partier er: Kapasitet. Ingen premisser er oppgitt, ei heller opplyst om i informasjonen til valgomaten. Hvis det er argumentet, må man spørre seg hvorfor NRK i det hele tatt har laget en valgomat.

De hadde jo da hatt bedre kapasitet til andre ting? Og ikke minst: Er det slik NRK prioriterer hva som har nyhetsverdi? Et mord i Kirkenes blir ikke dekket fordi det ligger langt vekk fra nærmeste distriktskontor?
Jeg har i ettertid kontaktet NRK for å få en skriftlig redegjørelse om premisser for Valgomaten. (Som det fortsatt ikke blir opplyst om i valgomaten) Svaret lyder: «De partiene som stiller til valg i alle fylker, og som målt etter meningsmålinger over tid kan ligge an til å få en stortingsplass, er med i valgomaten» Det er fortsatt uklart om hvilke meningsmålinger som legges til grunn.

Hvis man er enig om at formålet med valgomaten er å guide folk til å velge rett parti for seg ved årets valg og ikke minst at NRK sin valgomat har stort potensial til å avgjøre mange stemmer ved årets valg, og dermed Stortings- sammensetning og regjering for de neste 4 år. Kan jeg ikke se annet enn at NRK gjør seg til en aktør, og ikke en formidler av valgmuligheter.

For de som finner fram til valgomaten og bruker den for å finne ut hvilket parti de skal stemme på i årets valg. Vil de risikere at de ikke engang blir gjort oppmerksom på at de faktisk finnes flere partier og at faktisk et annet parti står dem nærmest, når valgomaten åpenbart utelater en del aktuelle valgmuligheter. Det bryter i så fall åpenbart med paragraf 13, 27, 29 og 39 i NRK’s vedtekter.

Med tanke på at man blir tvunget til å betale for at NRK, i hvert fall delvis, driver propaganda for styresmaktene, skaper det assosiasjoner til regimer man normalt kritiserer på NRK. Bare de som sitter i «styrerommet» til Statskanalen, blir nevnt som alternativer som folk kan stemme på. At ikke NRK selv ser denne åpenbare ironien krever sikkert mange års trening i politisk korrekte korridorer, skjermet fra folk flest.

Med tanke på NRK sine egne vedtekter og ikke minst ærlig sunn fornuft, må NRK vurdere å ta med alle landsdekkende partier med i sin valgomat eller droppe den helt. Hvis man ikke tar med enkelte partier, må man nevne det som veldig synlig informasjon og ikke minst forklare hvorfor.

Slik NRK sin valgomat framstår nå, blir å anse som ren svindel overfor velgere som bruker den som hjelpemiddel til å finne ut hvilket parti de skal stemme på.

Jeg vil anmelde NRK for brudd på straffelovens paragraf 151:
Stemmekjøp og utilbørlig stemmepåvirkning. Med bot eller fengsel inntil 2 år straffes den som ved et offentlig valg:
a) Ved trussel eller andre ulovlige midler søker å påvirke noens avgivelse av stemme,
b) Ved å gi et gode, eller inngå avtale om det, søker å oppnå at noen forplikter seg til å stemme på en bestemt måte eller unnlate å stemme,
c) Opptrer slik at noen utilsiktet unnlater å stemme, eller stemmer annerledes enn tilsiktet.
Jeg vurderer det slik at NRK gjør seg skyldig i kategori «C» her. Her er det nok med at en person stemmer annerledes enn det han/hun ville ha gjort om han/hun hadde blitt gjort oppmerksom på at det fantes flere partier å velge mellom. Ikke minst nyter NRK fortsatt stor anseelse i befolkningen som et medium som tilsynelatende dekker det brede spekter.

Når man da ikke er med på listen til NRK, kan man fort bli «stemplet» som en kuriositet og ikke et parti som faktisk stiller helt likt i kampen om stemmene til velgerne.

Les mer om Demokratene og bli medlem: www.demokratene.org

(Innlegget ble først publisert på Demokratenes Facebook-vegg).

Exit mobile version