Site icon Lykten

OPPDATERT: Butikkjeden Rusta dementerer påstanden om fjerning av kors

(Skjermbilde/Rustad.com)

Denne saken ble opprinnelig publisert den 16. november etter en mediestorm mot butikkjeden Rusta. Årsaken var at man skal ha solgt en pyntekirke uten kors. Da observante kunder og forbrukere spurte Rusta om dette fikk de svar fra kundesenteret at man hadde «fjernet korsene fordi man ønsket å tilpasse seg flere kunder». 

Nyheten ble omtalt i så og si samtlige svenske medier, og også utover i Europa og andre land i Vesten. Presset ble etterhvert så stort at Rusta måtte gå ut og dementere påstandene. Rusta sier at man ikke har kjøpt inn pyntekirker uten kors med vilje og at svaret fra kundeservice var en «misforståelse». (Se bilde nede i artikkelen med svaret fra kundeservice).

Les også: Rektor på skole i Rygge ba foreldre slutte å bruke ordet «jul».

Les også: VIDEO: Muslimsk organisasjon i Norge sier julefeiring er forbudt for muslimer

Skjermbilde/Expressen

Lykten.no ble i dag kontaktet klokken 10.20 av Faktisk.no og fikk til klokken 13.00 med å kommentere på den første mailen. Vi rakk såvidt å svare og hadde ikke mulighet til å gå i dybden, eller ringe Rusta selv. Faktisk.no gikk deretter videre ut med en foreløpig artikkel om at Lykten hadde skrevet en uriktig overskrift. Det ville deretter blir gjort en grundigere faktasjekk ifølge journalist Morten Langfeldt Dahlback.

Les også: Pepperkakefigurer forbudt på skole – «De oppfattes som rasistiske»

Les også: Bytter fra «Julemarked» til «Vintermarked» for ikke å krenke muslimer

Vi føler først og fremst at det er greit å gi en publikasjon mer enn et par timer på å gå gjennom en artikkel som er flere dager gammel. Faktisk.no bør også vente med å publisere sin «innsikt», før de man har kontaktet har fått svart eller endret informasjonen i en sak hvis det viser seg at det er gjort en feil. Vi som mindre medier har ikke alltid tid eller ressurser til å grave i saken selv og eventuelt gjøre rettelser på så kort frist som gitt her.

Vi ønsker å presisere at Faktisk.no heller ikke har gravd dypere enn at de aksepterer det ledelsen i Rusta og deres pressesjef sier om saken. Det vil kunne være en slett journalistisk jobb fra vår statsstøttede faktasjekker, hvis Rusta nå skulle bedrive brannslukking i et PR-mareritt rett før jul, uten at noen faktasjekket deres påstander.

Les også: Svensk TV kansellerer tradisjonell julekonsert – øker islamske innslag

Les også: Nylund skole i Stavanger: Forbudt å synge ordet jul – elevene må nynne julesang

Hva trodde journalist i Faktisk.no Morten Langfeldt Dahlback at presseansvarlig til Rusta skulle si da han ringte? «Joda, vi innrømmer at vi har valgt å kjøpe inn vinterdekorasjoner uten kors, fordi vi ikke ønsker å støte den nye demografiske virkeligheten i Norden» ? Her kan det faktisk lukte at media og butikk-giganter som Rusta har gått sammen om å demme opp en ganske spektakulær blemme. Det ville ikke være første gang at den ideologiske venstresiden sirkler vognene.

Uansett har vi endret vår overskrift innen det som anses å være rimelig tid etter kontakten og informasjonen fra Faktisk.no, og har fått bekreftet at de vil inkludere dette i sin omtale av saken. Ikke fordi vi føler oss spesielt truffet av Faktisk.no sin «faktasjekk», men som et mottrekk mot deres (urimelige) makt og samarbeid med Facebook som kan skade vår nettsides trafikk.

Det kan også være uriktig av Faktisk.no å fremdeles inkludere «Helt feil» i sin omtale av vår overskrift, da det på tidspunktet nyheten ble publisert ikke hadde kommet oss i hende andre kilder som viste noe annet. Det tok også Faktisk.no over 3 dager å kontakte oss etter publikasjon av vår artikkel, og da måtte de kontakte Rusta selv for bekreftelse at korset ikke var fjernet med vilje. Det vil kanskje være greit å ha samme standard for seg selv som man krever for andre.

Les også: Barneskole i Danmark droppet julegudstjeneste – feiret «Syria-uken» for innvandrere

Les også: Italiensk by tok ned juletre for ikke å fornærme muslimer

I denne saken hadde vi en bekreftet original mail fra kundesenteret til Rusta, med navn og kontaktinformasjon til kundebehandler, hvor denne innrømmet at man hadde fjernet korsene på pyntekirken. Dette blir nå altså avkreftet av ledelsen i Rusta og omtalt som en «misforståelse». Våre lesere får tolke dette som de vil. Men det er altså ikke første – eller siste – gangen lignende nyheter dukker opp, som da IKEA nylig stilte ut sine juletrær omtalt som «Vinterfest» og svensk TV4 omtalte julepynt som «Høytidspynt«.

Det er ikke å strekke fantasien særlig langt å tenke seg at Rusta valgte en kirke uten kors og håpet at det ikke skulle vekke oppsikt. Men nå kan man puste lettet ut etter å ha fått oppbacking av Faktisk.no og svenske statsstøttede medier som måtte komme løpende til og dementere påstandene med dem.

Vi ber uansett om unnskyldning til våre lesere og vil fortsette å være kritiske og rette opp våre nyheter og artikler hvis det skulle vise seg at noen av dem inneholder feil eller informasjon som ikke er sann.

Kan eierne av Faktisk.no si det samme?

Les også: Vinterfest? IKEA får kritikk på sosiale medier

(Skjermbilder / Rustad.com/no)

Les også: Sverige forbyr julelys på handlegater

Samfunnsdebattøren Katerina Janouch skriver om saken på sin Twitter-profil:

Les også: Skolene på Voss avlyser julegudstjenesten

Les også: HAUGESUND: Barneskole gjeninnfører gudstjeneste til jul

OPPDATERT:

På Twitter har noen sendt oss et bilde fra Clas Ohlson hvor korset finnes på kirken.

Relatert:

Exit mobile version