Site icon Lykten

Stortingsrepresentantene har løst problemene som vanlige folk sliter med – men bare for seg selv

(Foto: Christen Krogvig / Demokratene)

Stortingsrepresentantenes frynsegoder er omtalt i denne artikkelen fra NrK.no. (Artikkelen er fra 2009, og noen av de omtalte frynsegodene er nå avskaffet. Deler av dette innlegget er sitater fra denne artikkelen.)

Jeg skal ta for meg en del problemer som gjør vanlige folks liv vanskeligere og hvordan stortingsrepresentantene har løst problemene. (Men bare for seg selv.)

Dyre boliger

Boliger har blitt ekstremt dyrt i Norge. Årsaken er blant annet at Stortinget har åpnet opp for masseinnvandring til Norge. Resultatet er at lønninger presses ned (pga mer arbeidskraft), skattene presses opp (pga kostnader) og boligprisene presses opp (pga økt etterspørsel). Dette problemet har stortingsrepresentantene løst ved at de har tilgang komfortable leiligheter i Oslo der de bor gratis.

Lave lønninger

Mange arbeidstagere sliter med for lave lønninger. Dette gjelder for eksempel renholdere, taxisjåfører, pleiere osv. Problemene med lave lønninger løser imidlertid stortingsrepresentantene enkelt ved at de selv fastsetter egne lønninger. Kostnadene veltes over på skattebetalerne.

Dyr parkering

Det er dyrt å parkere i Oslo. Dette problemet har representantene løst ved å bygge et underjordisk parkeringsanlegg der de jobber. Beliggenheten er Norges beste. Og det er gratis for representantene å parkere der.

Dyrt å reise

Det å reise er dyrt. Og bilavgifter, bompenger osv. medvirker til dette. Stortingsrepresentantene har løst dette ved at de reiser gratis på ferie i Norge hvis de ferierer i over 14 dager, og Stortinget betaler reiseforsikringen på ferien. Stortinget dekker reiseutgifter mellom hjemstedet og Oslo for både representanten og for familien. Ordningen omfatter inntil to besøksreiser per år for hvert av familiemedlemmene. Representantene får dekket, men må skatte av, taxi-regninger når de er på pendlerreiser. Det samme gjelder for representantens familie på besøksreiser. Stortingsrepresentantene får dekket sine tjenestereiser, pendlerreiser og besøksreiser med fly.
Stortingsrepresentantene kan reise gratis på statlig støttede transportmidler, som feks Vy. Og de får dekket utgifter til parkering av egen bil ved flyplass.

GRATIS FOR STORTINGSREPRESENTANTENE, MEN IKKE FOR DEG. Foto: Vy tog. – Annikdance (CC BY-SA 4.0))

Dyrt å spise

Mange sliter med å betale matregningene. Dette problemet har stortingsrepresentantene løst ved å etablere en kantine med super mat for særdeles hyggelige priser. Men kantinen er selvsagt ikke åpen for de som tar regningen; vanlige skattebetalere.

Les også: Stortingskantina åpen i restaurantstengt Oslo

Dårlig levestandard for langtids-sykemeldte

I Folketrygdloven står det klart at lønnsutbetalingene for vanlige arbeidstakere stanses ved ett års sykmelding. Dette gjelder ikke for stortingsrepresentantene. Blir de sykmeldt, får de lønn i hele stortingsperioden – altså kan de være sykmeldt med full lønn i opptil fire år.

Dyrt å bli begravet

For mange etterlatte er kostnadene til begravelser en tung byrde. Dette problemet har stortingsrepresentantene løst ved å gi gratis begravelse til stortingsrepresentanter som dør mens de er innvalgt. I tillegg får representantenes etterlatte lønn i inntil fire måneder etter dødsfallet. Pengene kommer i tillegg til forsikringsavtalen representantene har, og som Stortinget betaler.

Kort ferie

Vanlige arbeidstagere har tre ukers sommerferie. Dette problemet har stortingsrepresentantene løst ved å gi seg selv hele tre måneders sommerferie.

Dyrt å flytte

Det å flytte er både dyrt og slitsomt. Stortingsrepresentantene har løst dette problemet ved å etablere en ordning som går ut på at når de flytter til og fra i forbindelse med stortingsvervet – så får de ikke bare dekket flyttehjelp, men de får også betalt 2500 kroner for å pakke sakene sine selv.

Utrygghet for kriminalitet

Vanlige folk et bekymret for kriminalitet. Men stortingsrepresentantene har funnet løsninger også her. Arbeidsplassen er beskyttet av væpnede vakter. Og det er en egen etat i politiet, PST, som arbeider for at representantene skal kunne leve i trygghet mens de gjør livet surt for vanlige folk. Og særdeles behagelig for seg selv.

Hva som bør gjøres

Hvis Demokratane blir valgt inn på Stortinget i høstens valg vil jeg foreslå for pariets landsmøte at partiets stortingsgruppe skal gå inn for å fjerne alle frynsegodene som stortingsrepresentantene har. Alle ytelsene skal utbetales i form av lønn som representantene skal skatte av som alle andre. Vi må forsøke å løse problemene med høye bokostnader, dyre reiser, dyr parkering, dyr mat osv. Men løsningene må komme alle som bor i Norge til gode. Ikke bare den lille eliten som har ansvaret for at ting er som de er.

Exit mobile version