Site icon Lykten

17 millioner kastet bort på handlingsplan for norske romfolk

Det sto ikke på viljen hos Oslo kommune når man i samarbeid med myndighetene i 2009 la en slagplan for å integrere norske romfolk inn i det norske samfunnet. Skattepengene lå løst og millioner på millioner av kroner fant sin vei inn i de ulike planene som ble vedtatt.

Bakgrunnen for prosjektet skal være den høye kriminaliteten innad i det norske rom-miljøet og flere store avisoppslag om drapsforsøk og hevnangrep mellom de ulike romfamiliene.

Det skal også nevnes at dette var et prosjekt for det såkalte «norske» rom-miljøet som har vært i Norge siden 1800-tallet og ikke de sist ankomne romfolkene fra bl.a. Romania.

Noen av tiltakene i handlingsplanen var som følger:

1. Utvikle voksenopplæringsprosjektet for unge voksne romer i regi av Oslo kommune.

2. Etablere en veiledningstjeneste for romer.

3. Kompetanseutvikling i statlige og kommunale virksomheter/etater.

4. Informasjon til majoritetssamfunnet om romer.

5. Etablere et samråd mellom romer og norske myndigheter.

6. Selvhjelp gjennom organisasjonssutvikling.

7. Tilbud om barnepass i tiknytning til voksenopplæringstilbudet for unge voksne romer i Oslo.

8. Rekruttering av rombarn til barnehagen.

9. Tiltak for barn og unge i storby.

10. Viderutvikle mentorordningen Nattergalen.

Tiltak 2, 3 og 10 var de eneste nye tiltakene som faktisk har blitt gjennomført over noe tid.

Før prosjektet startet skal man ha intervjuet 40 norske romfolk for å høre hva de ønsket og krevde for å integrere seg i det norske samfunnet. Prosjektets mislykkethet har i ettetid blant annet blitt unnskyldt med at myndighetene ikke forsto eller klarte å ta til seg hva romene sa eller ønsket.

Man møtte også på problemer allerede i det første punktet av handlingsplanen. Å få romer til å møte opp til gratis undervisning skulle vise seg å være vanskeligere enn antatt. Dette fordi man hadde glemt at romfolk sjelden holder seg på en plass over lenger tid.

Det var også kjent for myndighetene fra tidligere undersøkelser at romfolkene selv er skeptiske til kurs og utannelse, da de mener at de allikevel ikke får noen jobb pga diskriminering.

Etniske nordmenn har skylden

Allikevel velger rapporten å skylde på etniske nordmenn som hovedproblemet til romfolkets mislykkhet i det norske samfunnet. Dette skal ifølge forskerne være på grunn av vår «uvitenhet» om romfolk som gruppe.

Hvordan myndighetene kunne putte titalls millioner av kroner inn i et forskningsprosjekt, uten selv å ha lest seg opp om romfolket og lært seg deres kultur i Norge, kan man jo i ettetid spørre seg om var god bruk av norske skattepenger. Å deretter skylde på det norske folket sin uvitenhet om romfolket som begrunnelse for prosjektets mislykkethet, er desto mer irrasjonelt.

Av de mange hundre romene som prosjektet var ment å integrere, klarte myndighetene kun å hjelpe en håndfull.

Nye millioner på vei

Det skrives i alle rapporter og artikler om emnet at Norge har internasjonale forpliktelser ovenfor rom-barna og at utdannelsen de tilbys skal tilpasses deres kultur. Det står imidlertid ingenting om romfolkets forpliktelser til å tilapasse seg det norske samfunnet.

Alt i alt har norske myndigheter brukt hundrevis av millioner av kroner på utallige tiltak ovenfor norske romfolk de siste hundreogfemti årene, uten at det har gitt resultat av noe slag for å integrere dem i det norske samfunnet.

Som løsning på den feilede handlingsplanen har Oslo kommune vært med på å etablere en romambassade på Tullinløkka i samarbeid med venstreekstremister, samt har nå bevilget ytterligere millioner for å bygge et kulturhus for romene.

Ønsker å bruke en milliard kroner på romfolk

Fra før har ordfører i Oslo, Fabian Stang (H) ønsket å gi 1 milliard kroner fra norske skattebetalere til romfolk i Romania og Bulgaria. Per i dag bruker myndighetene 300 millioner kroner på ulike tiltak for romfolk i Europa, uten nevneverdig resultat.

Kriminalitetsbølge

Tilreisende romfolk står bak en rans- og kriminalitetsbølge som er uten sidestykke i norsk historie. Eldreran, gateran, voldelige overfall, narkotikasalg, boliginnbrudd, innbrudd i barnehager og skoler, biltyverier, veiran, eiendomsokkupasjon, båthærverk, offentlig hærverk og forsøpling, butikksvindel, butikktyveri, bankkortsvindel, trygdesvindel, barneprostitusjon og menneskehandel er bare litt av det nordmenn og norske myndigheter har måttet stri med det siste tiåret. Det hele har sin opprinnelse  da Schengen-avtalen ble innført på 90-tallet, som gjorde det mulig for romfolk å reise fritt rundt i Europa.

Exit mobile version