Site icon Lykten

84 prosent av asylsøkere uten ID-papirer

– Det er en alvorlig situasjon. I de tilfeller der en person kontrolleres opp mot feil ID, skapes falsk trygghet, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) til Bergens Tidende.

Ifølge Utlendingsdirektoratet har antallet asylsøkere som kommer til Norge uten identitetsdokumenter, ligget på 82-84 prosent siden 2007. Journalist og terrorekspert Kjetil Stormark skrev tidligere i sommer at gruppen som PST mente kunne være på vei til Norge for å gjennomføre et terrorangrep, var utstyrt med falske, norske identitetspapirer.

Justisdepartementet ba i begynnelsen av juni PST om en vurdering av identifikasjonsproblematikken og «betydningen av rett identitet for å forebygge terrorisme».

Svaret ble unntatt offentlighet, men ifølge Bergens Tidende skriver PST at «det er en mulig sikkerhetsrisiko i seg selv at det befinner seg mange mennesker i Norge ulovlig og på falsk identitet.» «Riktig identitet er helt avgjørende for å få oversikt over kriminelle nettverk og reisevirksomhet», understrekes det i brevet.

Anundsen sier det er en risiko for at kampen mot terror blir vanskeligere på grunn av omfanget av falske identiteter, og understreker at det er satt i gang flere prosesser for å gjøre arbeidet med rett identitet bedre.

Exit mobile version