Site icon Lykten

Advokat: Syriske menn siktet for voldtekt mot 13-åring i Haugesund løslatt fordi de ikke kunne norsk

I mai 2016 skal de tre brødrene fra Syria ha fått med seg to 13 år gamle jenter inn i sin leilighet i Haugesund.

Der skal de tre asylsøkerne ifølge tiltalen ha voldtatt en av jentene, mens to av brødrene også var siktet for å ha begått en seksuell handling med den andre 13-årige jenta.

Politiet skal ha gått til pågripelse etter hendelsen og brødrene skal ha sittet i varektekt, før de ble dømt til fire års fengsel i tingretten i januar i år.

Les også: Utenlandsk mann arrestert i Haugesund – forsøkte voldta 50-årig kvinne på gaten

Dommen ble imidlertid anket og på mandag valgte juryen i Gulating lagmannsrett å frifinne alle de tre syriske mennene.

Fra NRK Rogaland:

– Min klient er veldig lettet og det var sterkt etter et år i varetekt. Det har vært en enorm belastning, og da også tilsvarende lettelse, sier advokat Sverre Hetland til NRK. Sammen med Erik Lea og Bjørn Andre Gulstad har han forsvart brødrene. (Sitat slutt).

Et av hovedpunktene i saken skal være at de tre brødrene ikke visste hvor gamle jentene var og at jentene selv skal ha sagt at de var henholdsvis 16 og 18 år gamle.

Haugesunds avis og journalistene Einar Thos og John Arne Bauge, skriver en følelsesladd artikkel om løslatelsen og forteller om en tårevåt rettssal etter frifinnelsen. Man fører også en fordømmende tone mot jentene, hvor leseren får inntrykk av at jentene selv har skylden i det som skjedde.

I artikkelen legges det stor vekt på å påpeke at jentene både røyket og drakk, samt brukte sminke.

Les også: Haugesund kommune vil putte eldre på dobbeltrom og hente inn flere flyktninger

Juryen som frikjente de tre syriske brødrene forklarte ikke årsaken til sin avgjørelse.

OVERRASKET: Bistandsadvokat Benedicte Storhaug mener dommen går mot høyesterettspraksis. (Foto: LinkedIn).

Men advokaten til en av jentene, Benedicte Storhaug, sier at dommen er stikk i strid med høyesterettspraksis, hvor overgriper ikke kan unnskylde seg med at man «ikke visste» om alderen til personen man hadde seksuell omgang med.

Hun sier også at hun oppfatter det som om juryen istedenfor har lagt «avgjørende vekt på at de tiltalte har hatt begrenset kunnskap om norsk kultur, lovverk og manglende språkkunnskaper», og dermed frifunnet dem med dette som bakgrunn.

Les også: Muslimske trossamfunn øker kraftig i Rogaland

Relatert:

 

Exit mobile version