Site icon Lykten

Afrikanere slipper gjengvoldtekt-tiltale etter grov voldtekt av mindreårig norsk jente

INNVANDRERMILJØ RUNDT OSLO S: I følge politiet finnes det et større miljø av personer med afrikansk opphav som holder til rundt Oslo S. Disse er i all hovedsak involvert i salg av narkotika, men er også svært delaktige i den høye voldtektsstatistikken i hovedstaden. (Foto: Wasielgallery / CC BY 3.0)

I slutten av juli måned ifjor, skal fire afrikanere på henholdsvis 18, 19, 21 og 21 år, ha plukket opp en enslig mindreårig jente på Oslo S. De skal ha tatt med henne inn i en ubetjent vogn på et lokaltog og forgrepet seg på henne.

Gjengvoldtekten skal ha pågått i flere timer og politiet omtalte hendelsen som meget stygg og brutal, og så meget alvorlig på hendelsen. Hovedmistenkt, en 18 år gammel afrikaner, skal være født og oppvokst i Norge. Det var han som skal ha startet den timeslange gjengvoldtekten.

VOLDTATT INNE I VOGNEN: Den mindreårige jenta skal ha blitt utsatt for gjengvoldtekt inne i en av NSB sine ubetjente vogner. (Foto: Kolbkorr / (CC BY-SA 4.0)

Etter å ha gått av på en av stasjonene i Oslo-området, skal de fire afrikanerne utsatt jenta for nok en voldtekt på veien til, samt inne i en leilighet som mennene disponerte i nærheten.

Den 4. september samme år kunne politiet gå til pågripelse av den hovedmistenkte 18-åringen. Kort tid etterpå pågrep politiet 18-åringens storebror, samt to av deres kamerater. Ingen av dem erkjente straffeskyld og mente at jenta var med på gjengvoldtekten frivillig.

Høyt prioritert

Saken skal ha vært en av de høyest prioriterte sakene hos sedelighetsavsnitter hos Oslo-politiet, på grunn av jentas unge alder og grovheten i gjengvoldtekten. Jenta skal ha blitt utsatt for gjentatte overgrep over flere timer.

– Gjengvoldtekten skal ha vært så grov at den kvalifiserer til 21 års fengsel, fortalte Sturla Henriksbø ved Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt til VG.

Det dreier seg om straffelovens paragraf for voldtekt etter tredje ledd – som benyttes når voldtekt er begått av flere personer i fellesskap.

Det er denne paragrafen som statsadvokaten nå har fjernet i siktelsen mot de fire afrikanske mennene.

Den nye siktelsen med samleie med mindreårig, som omhandles under straffelovens paragraf 196, første ledd: Seksuell omgang med barn under 16 år, har en langt lavere strafferamme på kun seks år.

Fra VG:

– Vi mener at bevisene ikke holder for tiltale av gruppevoldtekt. Jeg kan ikke gå inn i detaljer, men det er en helhetsvurdering av samtlige bevis i saken, sier statsadvokat Cecilie Schløsser Møller til VG. (Sitat slutt).

Marijana Lozic som er en av de siktedes forsvarer sier til VG at hennes klient hele tiden har ment at det var et frivillig samleie.

Fra VG:

– Tiltalen er tatt ut på noe som er langt mindre alvorlig enn det den opprinnelige siktelsen lød på. Han erkjente ikke voldtekt, så det her blir noe helt annet, sier hun. (Sitat slutt).

VG unnlater å fortelle hvem som sto bak – igjen

Da Frieord.no skrev på nytt om saken den 15. september ifjor, påpekte vi hvordan VG i så og si alle sine omtaler om saken unnlot å nevne voldtektsmennenes bakgrunn.

I VG sin omtale av saken, som går over fire artikler, her, her, her og her,  omtales voldtektsmennenes bakgrunn kun i en av dem, og da med to mindre referanser. I hovedartikkelen, fire måneder senere, utelates denne informasjonen totalt.

De afrikanske voldtektsmennene omtales konsekvent som «kameratene», «overgriperne», «mennene», «tiltalte» og «siktede». Selv ikke i faktaboksen som publiseres i tre av de fire artiklene informeres det om voldtektsmennenes bakgrunn. Der omtales de kun som «mann 18», «mann 19», «mann 21» og «mann 21».

Det samme skjer nå igjen når man har endret siktelsen fra gruppvoldtekt til voldtekt av mindreårig, Denne gangen omtales de afrikanske voldtektsmennene som en «kameratgjeng« av VG sin journalist, Cathrine Ekehaug.

Frieord.no følger saken videre.

Exit mobile version