Site icon Lykten

Antallet anmeldte voldtekter økte med 15 prosent i 2015

Flere medier formidler idag Kripos sin urovekkende rapport, men der VG og TV2 fokuserer på at det nye problemet er nett-dating og voldtekter som følge av dette, samt overser resten, så tar menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Service ordentlig tak i materialet.

KRIPOS-RAPPORT: Kripos har lagt frem tall på anmeldte voldtekter i Norge i 2015. Den viser en urovekkende økning fra året før. Gjemt inne i tallene ligger faktum som at ikke-vestlige menn er svært overrepresentert på alle de nevnte voldtektskateg

VG og TV2 nevner ikke med ett ord dybden eller årsakene til de foruroligende tallene. Et såpass alvorlig tema fortjener det.

Derimot tar altså en tenketank, som nettopp mistet halve statsstøtten sin, tak i saken og presenterer klare og tydelige tall – og forklaringer av disse – til sine lesere.

Økning på 15 prosent

Rapporten viser at det fra 2014 til 2015 var en økning i voldtektsanmeldelsene fra 1.223 til 1.408, noe som altså utgjør en økning på 15 prosent. VG og TV2 presenterer en økning på 12 prosent, men tar ikke med voldtekt av barn under 14 år av en eller annen grunn.

Fra Rights.no:

Ekskluderes anmeldelser av voldtekt av barn under 14 år i denne perioden var økningen fra 2014 (1.223 anmeldelser) til 2015 (1.367 anmeldelser) på 12 prosent.

Den nye straffeloven (i kraft fra 1.oktober 2015) inneholder nye straffebestemmelser om seksuallovbrudd, herunder voldtekt. En sentral endring er at all seksuell omgang med barn under 14 år nå er å anse som voldtekt. Følgelig har også straffesaksregisteret fått et nytt kodeverk for seksuallovbrudd (jf. faksimile figur 1 fra Kriposrapporten under).

Rapporten beskriver registrert kriminalitet og straff blant innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre (2.generasjon), sammenlignet med den øvrige befolkningen. SSB påpeker at det fra tidligere studier er dokumentert at innvandrere er overrepresentert i kriminalstatistikken, men at det også er velkjent «at innvandrere har en annen sammensetning særlig når det gjelder alder, og for noen land også kjønn. Siden kriminalitet er sterkt knyttet til alder og kjønn er befolkningsstruktur trolig en viktig forklaring: At grupper med en høy andel unge menn er overrepresentert i kriminalstatistikken sammenlignet med grupper der det er en høy andel eldre kvinner, bør ikke overraske.»

(Sitat slutt).

TALLENES TALE: Figuren ovenfor viser at 25 prosent av de som er anmeldt for voldtekt er ikke-vestlige fra Afrika og Asia. Når man legger til grunn for alder og kjønn så er deres overrepresentasjon enorm. (Faksimile Kripos).
NORSKE KVINNER: Norske kvinner utgjør for 82 prosent av ofrene for voldtekt.

Her er noen nøkkeltall fra rapporten:

Relatert:

Exit mobile version