Site icon Lykten

Antirasistisk Senter legges ned

D
SKRIVE BØKER: Rune Berglund Steen sier han nå skal bruke mer tid på å skrive bøker. (Foto: Wikipedia).

Antirasistisk Senter stenger dørene etter etter over 32 års drift. Organisasjonen vil nå selge sine lokaler i Storgata 25 i Oslo sentrum hvor de har holdt til i en årrekke.

Senteret har 13 fulltidsansatte og 20 ansatte på deltid. Disse må nå alle se seg etter nye jobber.

– De vil få en sluttpakke, sier Berglund Steen. Vi jobber tett med andre lignende organisasjoner om å flytte over så mange som mulig. De har uvurdelig kunnskap om antirasistisk arbeide som ikke må kastes bort, avslutter Steen.

Senteret mottar et større millionbeløp årlig fra staten og har en samlet omsetning på 11 millioner kroner.

Leder for ARS, Rune Berglund Steen, sier til norske medier idag at han vil konsentrere seg om å skrive bøker og holde foredragsturneer.

Flere store feil

Det spekuleres fra mediene om at årsaken skal være at senterets troverdighet er ødelagt etter en rekke feilaktige påstander og uttalelser de siste årene.

Etter terrorangrepene den 22. juli 2011, så skal daværende leder Kari Helene Partapouli, ha gått ut i riksmediene og uttalt at det var en rekke overfall og hatkriminalitet utøvd mot spesielt muslimer i Oslo i timene etter angrepet.

Dette ble imidlertid tilbakevist av politiet i Oslo og Aftenposten som lagde en reportasje om det. Antirasistisk Senter fikk seg en kraftig smekk på fingrene i denne saken, men klarte å unngå et sterkt søkelys om påstandene i ettertid.

FØRSTE FEIL: Antirasistisk Senter, den gang ved leder Kari Helene Partapouli mente det var omfattende angrep på mørkhudede og muslimer etter terrorangrepene den 22. juli, 2011. Men verken politiet eller landets aviser kunne finne noen anmeldelser eller vitner som kunne bekrefte dette. (Foto: Kommunal Rapport).

Den andre saken var Jacob Kuteh-saken i Trøndelag, hvor en afrikansk mann kom i krangel med noen lokale ungdommer. Det skal ha oppstått en slåsskamp hvorpå Kuteh (53) skal ha slått seg på et gjerde og fått en kul i panna. Antirasistisk Senter gikk igjen ut i mediene og påstod at slåsskampen var rasistisk motivert og at hatkriminalitet skulle være med i tiltalen.

Det ble sågar arrangert fakkeltog og demonstrasjoner mot rasistisk vold i Verdal, hvor slåsskampen fant sted.

Anklagene om rasisme som grunn for slåsskampen ble imidlertid avvist av såvel aktor som dommere. En svært skuffet Berglund Steen måtte gå ut i mediene og innrømme nederlang nok engang. Men denne gang med en sterkere tone mot politiet og rettssystemet som ifølge Steen «ikke kan lovverket godt nok».

FEIL 2: ARS ved ny leder Rune Berglund Steen gikk offentlig ut og mente angrepet på afrikanske Jacob Kuteh var rasistisk motivert. Dette fikk de ikke gehør hos fra verken politi, aktor eller domstolen som hadde foretatt grundig etterforskning og vitenavhør. «Oppsiktsvekkende», mente Steen.

Den siste saken som skal ha vært den avgjørende for beslutningen om å legge ned senteret var drapet på den unge asylsøkeren Khalid Idris Bahray (20), i Dresden i januar.

Antirasistisk Senter skal gjennom blant annet Rune Berglund Steen, ha gått ut på sine nettsider og offentlige sosiale profiler på Facebook og Twitter, og påstått at drapet var rasistisk motivert. Man koblet det blant annet opp mot de store PEGIDA-demonstrasjonene som gikk i landet på den tiden.

Men igjen viste etterforsking fra politiets side i ettertid at det ikke var rasister som tok livet av den unge asylsøkeren. Istedenfor var det en annen asylsøker som bodde sammen med Khalid Idris Bahray som knivstakk og drepte ham.

TREDJE FEIL: Rune Berglund gikk ut på sin Facebook-side og koblet drapet på den unge asylsøkeren Khaled opp mot PEGIDA-demonstrasjonene i Dresden. Det viste seg imidlertid å være en annen asylsøker som knivstakk og drepte Khaled. (Foto: Facebook).

– Vi har gjort for mange feil, innrømmer en ordknapp Berglund Steen. Det er på tide å gi stafettpinnen videre til noen som har mer troverdighet og som omfavner all slags rasisme, også den mot etniske nordmenn.

Frieord.no har prøvd å komme i kontakt med Berglund Steen, men får beskjed fra hans sekretær at han er på en lenger ferie og ikke tilgjengelig for kommentar.

OBS: Til de av våre lesere som måtte ha oversett datoen. Det er 1. april idag. ARS skal ikke legges ned såvidt vi vet, men de sakene som er omtalt er sanne. Beklager hvis vi ødela gleden for våre lesere!

Exit mobile version