Site icon Lykten

Asylbarna kan koste samfunnet 27 milliarder

Om lag 7.000 mindreårige asylsøkere som kom til Norge i fjor, ligger an til å få innvilget opphold. Mangelfull skolegang for disse kan koste samfunnet drøyt 27 milliarder kroner, skriver Aftenposten. Det kommer fram i en ny rapport fra Fafo og Samfunnsøkonomisk Analyse.

Les også: 848.207 innvandrere i Norge

I gjennomsnitt koster det 1.1 millioner kroner å ta ett barn gjennom grunnskolen (1.– 10. trinn). Fafo frykter prisen kan komme opp i nesten fire ganger så mye hvis asylbarna ikke får fullgod opplæring.

– Vi står foran en stor utfordring som vil koste mye penger. Dette er ikke løst gjennom ett budsjett. Det vil koste vesentlig mer hvis vi ikke bruker nok ressurser nå, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Les også: Sjokkavsløring fra Finansavisen: Asylsøkerne i 2015 vil koste 300 milliarder kroner

Isaksen sier politikerne må tenke langsiktig, og rapporten peker blant annet på at mangelfull opplæring kan ha negativ påvirkning på psykisk helse, livskvalitet, arbeid og inntekt. Økte utgifter til trygder, stønader og helsetjenester trekkes også fram som mulige utfordringer av for dårlig skolegang.

Trond Giske (Ap) etterlyser handling fra regjeringspartiene.

– Blant annet handler det her om god språkopplæring. Derfor er det synd at tilskuddene til norskopplæring er kuttet med denne regjeringen, sier Giske.

Les også: Nesten 100.000 innvandrere i Akershus – doblet på 10 år

STORE UTGIFTER: Uansett om det er voksne eller barn som kommer fra ikke-vestlige land, så vil det koste norske skattebetalere enorme summer å betale for deres opphold i Norge. Utgiftene vil til slutt overstige inntektene og dermed avvikle hele den norske velferdsstaten i løpet av dette århundret.

1.700 førsteklassinger i Oslo kan ikke norsk

Frieord skrev tidligere i mars om hvordan tilstandene er i Oslo-skolene:

Det er Groruddalen.no som kan fortelle at over 1.700 førsteklassinger hvert år ikke klarer å følge vanlig undervisning på grunn av manglende norskkunnskaper.

Dette til tross for at flere av disse har gått i barnehage.

Men tallene er dystre også for elever i ungdomsskolen og på videregående skole.

En av fem ungdomsskoleelever som går ut av 10. klasse mangler grunnleggende skrive- og leseferdigheter.

I tillegg faller én av tre ut av videregående skole.

Les mer: Norske barnefamilier flykter fra Groruddalen

I 2013 kunne Dagbladet fortelle at elever med norsk som morsmål er i mindretall ved 54 av 125 grunnskoler i Oslo.

Over 40 prosent av elevene, nærmere 23.000, klassifiseres som minoritetsspråklige elever. Av disse må over 62 prosent ha særskilt norskopplæring.

Dette til tross for at tre av fire av disse elevene faktisk er født i Norge.

16 av grunnskolene i hovedstaden er nesten rene minoritetsskoler, hvor over 80 prosent av elevmassen klassifiseres som minoritetsspråklige elever.

Kun ni skoler kan skilte med over 90 prosent elever med norsk som morsmål, disse ligger alle på vestkanten eller Nordstrand. (Sitat slutt).

Les også: Syria-flyktningene kan koste nærmere 1 BILLION KRONER

Enorme kostnader

Med dette som utgangspunkt så vil de asylsøkerne som kom i 2015 – hvis de alle får opphold – og det innvilges familiegjenforening – koste 300 milliarder kroner frem til år 2100.

ENORME SUMMER: Den syriske flyktningstrømmen vil koste enorme summer for norske skattebetalere. Nesten alle aldersgrupper og uansett ikke-vestlig bakgrunn, gir utgifter i milliardklassen. Totalt sett kommer kostnaden over en billion kroner.

Og dette er altså bare for asylsøkerne som kom i 2015 alene.

Noen nøkkeltall:

Relatert:

Exit mobile version