Site icon Lykten

Baskettreneren Emari Rashaad O’Garrow dømt til 8 års fengsel for 5 voldtekter

Tilsammen 14 jenter og kvinner har anmeldt baskettreneren for voldtekt og overgrep.
SERIEVOLDTEKTSMANN: Tilsammen 14 jenter og kvinner har anmeldt baskettreneren O’Garrow for voldtekt og overgrep.

Baskettreneren Emari Rashaad O’Garrow ble i Borgarting lagmannsrett dømt til fengsel for fem voldtekter, et voldtektsforsøk og to tilfeller av å ha utnyttet sin stilling for å få seksuell omgang.

Aktor, statsadvokat Carl Graff Hartmann la ned påstand om 11 års fengsel da han holdt sin prosedyre i den omfattende overgrepssaken. Han mente at den tiltalte treneren grovt hadde utnyttet den tillit de unge jentene og kvinnene hadde til ham, og ved å manøvrere seg i en posisjon hvor han fikk mulighet til å forgripe seg på dem.

I Oslo tingrett ble mannen dømt til 15 års fengsel for overgrep mot i alt 12 jenter/kvinner. Dommen var to år strengere enn aktors påstand.

Forsvareren fornøyd

Under ankeforhandlingen i Borgarting lagmannsrett svarte juryen nei på en rekke tiltalepunkter, halvparten av tiltalen. For en voldtekt hvor juryen svarte ja, satte de juridiske dommere kjennelsen til side.

-Gitt det resultatet juryen kom frem til, er dette en riktig dom, sier forsvareren, advokat Johnny Veum. Veum la i sin prosedyre vekt på at hensynet til tiltaltes mulighet for å gjøre opp for seg, sone straffen og starte et nytt og bedre liv også måtte tillegges vekt, ikke bare aktors argumenter for en strengest mulig straff. Veum mener at en oppegående og våken jury som også stilte spørsmål under sakens gang, var viktig for å få et rettferdig resultat.

Stor belastning

Bistandsadvokat Trine Rjukan sier til Aftenposten at saken har vært en stor belastning for alle hennes klienter.

Hun legger ikke skjul på at hennes klienter fikk sjokk da juryen svarte nei på flere av tiltalepunktene. -De oppfattet det som ulogisk i en sak hvor handlingsmønsteret var det samme. Til tross for den lange og tunge prosessen var det riktig at mine klienter å anmelde voldtektene. Hvis ingen tør å anmelde, vil det i realiteten være straffritt å voldta i Norge. Kvinnene har tatt en kamp for rettferdighet og det har en verdi. Men nå er de lettet over at det er over, sier advokat Rjukan.

Mens kvinnene forklarte at de ble voldtatt, forklarte den tidligere treneren deres at alle seksuelle aktiviteter skjedde frivillig. Det meste skjedde hjemme hos treneren, og hjemme hos to kvinner.

Kraftig kritikk av politiet

De eldste hendelsene skal ha skjedd så langt tilbake som i 2006 og det kom også en anmeldelse i 2010, men begge ble henlagt. Sakene ble gjenopptatt da flere kvinner anmeldte treneren for overgrep i 2012.

Borgarting lagmannsrett rettet sterk kritikk mot politiet for at disse sakene ikke ble etterforsket slik at de kunne føres for retten.

– Lagmannsretten er av den oppfatning at politiet må lastes for at sakene ikke ble oppklart/iretteført tidligere. Det kunne også ført til at nye overgrep hadde blitt unngått, heter det i dommen.

– Store psykiske skader

– Alle er påført store psykiske skader og har fått sin livskvalitet betydelig redusert, sa advokat Rjukan i sin prosedyre. Bistandsadvokatene la ned påstand om at den tiltalte måtte dømmes til å betale erstatning til kvinnene, for enkelte av dem opptil 300 000 kroner fordi de var påført særlig stor skade.

Hun avviste forsvarernes argumentasjon om at jentene ønsket oppmerksomhet, at de ville ha en offerrolle og at de lang tid etterpå påvirket hverandre til å fortelle om overgrep.

Los Angeles

Den 1.90 høye Emari Rashaad O’Garrow skal ha kommet til Norge fra Los Angeles i USA på begynnelsen av 2000-tallet, etter å ha mislyktes med å finne seg et lag i NBA (National Basket Association). I Norge skal Emari ha hatt en lenger karriere både som spiller og trener i basketmiljøet på Østlandet. Han har spilt for herrelaget og trent kvinnelaget til Centrum Tigers i Oslo i 2007/08 sesongen, før han gikk til Langhus Basket før sesongen 2010/11. Han skal ha vært trener for et lag med jenter mellom 16 og 18 år.

Jentene som Emari har voldtatt har hovedsakelig vært i tenårene og begynnelsen av 20-årene. Den yngste var bare 16 år. Mange av dem skal ha tilknytning til baskettmiljøet og vært jenter som Emari har vært trener for.

Frieord.no har tilgang på de punktene som Emari Rashaad O’Garrow opprinnelig ble dømt for i Oslo tingrett. De følger her:

Dømt for voldtekt: En gang mellom september 2004 og februar 2005 en leilighet i Oslo kastet han en 16 år gammel jente ned på sengen, tok av henne klærne, la seg over henne, holdt henne nede, og voldtok henne mens kvinnen under store smerter ba ham stoppe.

Dømt for voldtekt: En gang i februar – mars 2005 i en leilighet i Oslo la han seg over en 17 år gammel jente og voldtok henne selv om jenta ba ham flere ganger om å stoppe og forsøkte å dytte ham vekk. Til tross for dette fullbyrdet han voldtekten, for deretter å voldta kvinnen enda en gang samme kveld.

Dømt for voldtekt: I mai 2005 på et hotell i Gøteborg i Sverige, kastet han en 18 år gammel jente ned i sengen på sitt hotellrom, la seg over henne og holdt henne fast. Han dro av henne undertøyet og voldtok henne mens kvinnen forsøkte å forhindre handlingen.

Dømt for voldtekt: Om natten søndag 22. oktober 2006 i en leilighet i Oslo voldtok han en 26 år gammel kvinne mens kvinnen ropte «no» og «don’t do this».

Dømt for voldtekt: I april 2007 i en leilighet i Oslo voldtok han på nytt jenta som to år tidligere hadde blitt voldtatt i Sverige.

Dømt for voldtekt: I mai 2007 i en leilighet i Oslo, la han seg over en 30 år gammel kvinne, presset hendene eller en t-skjorte mot halsen hennes slik at hun ikke fikk puste og fryktet for sitt liv. I denne situasjonen ble kvinnen voldtatt.

Dømt for grov uaktsom voldtekt: Lørdag 17. juli 2010 i en for politiet ukjent leilighet i Oslo hadde mannen frivillig samleie med en 28 år gammel kvinne som fikk smerter under samleiet. Da hun ba ham om å stoppe holdt han handlingen til han fikk utløsning. Dette skjedde mens kvinnen ropte gjentatte ganger at han skulle stoppe. Mannen er for denne hendelsen dømt for grovt uaktsom voldtekt.

Dømt for voldtektsforsøk: 16. august 2010 en leilighet i Oslo, gikk han inn på soverommet til en 26 år gammel kvinne, la seg over henne og forsøkte å voldta henne. Kvinnen skrek og forsøkte å dytte mannen vekk. Hun klarte det da hun bendte fingrene hans bakover slik at han fikk vondt. Deretter løp hun ut i stuen. Mannen er for denne hendelsen dømt for voldtektsforsøk.

Dømt for voldtekt: I februar 2011 i en leilighet i en leilighet i Oslo, dyttet han en 21 år gammel jente opp mot en vegg slik at hun slo hodet. Han fikk henne deretter inn på soverommet, dro av henne klærne, holdt henne fast og voldtok kvinnen mens hun hadde store smerter. Dette skjedde mens kvinnen forsøkte å gjøre motstand og forhindre voldtekten.

Dømt for voldtekt: 17. mai 2011, om morgenen i en leilighet i en leilighet i Oslo, kledde han av en 20 år gammel jente som sov på soverommet, la seg over henne, og holdt armene hennes fast og gjennomførte en fullbyrdet voldtekt. Under voldtekten våknet kvinnen og skrek «no» og «stop» gjentatte ganger, samt forsøkte å dytte og sparke ham unna seg.

Dømt for voldtekt: I januar eller februar 2012 i en leilighet i en leilighet i Oslo, gikk han inn på soverommet der en hvor en 24 år gammel kvinne sov på magen. Han tok av henne dynen og trusen, la seg over henne og forsøkte å voldta henne. Kvinnen våknet og forsøkte å gjøre motstand. Han presset henne tilbake i sengen og voldtok henne mens kvinnen gråt og ba ham stoppe.

Dømt for voldtekt: 5. mars 2012 i en leilighet i Oslo voldtok han en 19 år gammel kvinne. Kvinnen hadde gitt beskjed til Emari Rashaad O’Garrow om at hun ikke ønsket seksuell kontakt. Hun klarte først å snakke seg ut av situasjonen ved å spørre om et glass vann. Etter å ha fått dette, la O’Garrow seg likevel over kvinnen og voldtok henne.

Exit mobile version