Site icon Lykten

Bergensaviser mørklegger ransmanns etniske bakgrunn

Det var på lørdag kveld rundt 18-tiden at en afrikansk mann i 50-årene bevæpnet med pistol, gikk inn på Bunnpris Montana i Bergen.

Ifølge politiet og Bergensavisen i tiden rett etter ranet ha blitt omtalt på følgende måte:

Han er rundt 170 centimeter høy, hadde sort jakke, grå joggebukse og lyse joggesko. Mannen skal ha et afrikansk/Nord-afrikansk utseende.

Raneren gikk opp til kassen og truet den kvinnelige ansatte med pistolen. Han skal ha fått med seg mellom 3.000 – 4.000 kroner i kontanter.

Raneren skal ha forlatt området til fots, men man er usikre i hvilken retning han forsvant, sier innsatsleder Tom Johannesen ved politiet i Bergen.

Les også: Bergens Tidende og VG fjernet voldtektsmanns bakgrunn

BUNNPRIS MONTANA: Ranet skal ha skjedd i 18-tiden på Bunnpris Montana. En kvinnelig ansatt skal ha blitt truet med pistol til å gi fra seg kassabeholdningen til en mann som beskrives som «Afrikansk eller nord-afrikansk utseende». (Foto: Google maps).

Ifølge Bergensavisen skal ikke kvinnen som jobbet i kassen ha blitt fysisk skadet under det væpnede ranet.

– Hun er sterk. Vi har snakket mye om det som har skjedd i kveld. Etter forholdene går dette bra, sier butikksjef Frode Solberg.

Ifølge butikksjefen skal den afrikanske mannen ha blitt filmet av butikkens overvåkingskameraer.

– Gjerningsmannen hadde en hette på, men du kan se mye av ansiktet, sier han.

Ifølge nye opplysninger fra politiet, så skal en mann ha blitt pågrepet og siktet i saken rundt midnatt lørdag.

Ranet før

Dette er ikke den første gangen den kvinnelige butikkansatte har blitt truet med våpen og ranet på Bunnpris Montana.

I 2013 skal en maskert og knivbevæpnet mann ha kommet inn i butikken og truet kvinnen til å gi fra seg kassabeholdningen.

Fra Ba.no:

– Hva synes du om at hun må oppleve noe slikt igjen?

– Det er forferdelig trist.

Han sier at dette er de to eneste gangene de har blitt utsatt for ran på Bunnpris på Montana.

– Det er jo egentlig et veldig rolig og fredelig sted, sier han.

FJERNET BESKRIVELSE: Journalist i Bergensavisen, Geir Jetmundsen, fjernet beskrivelsen av pistolmannen i sin artikkel. Hvem som bestemte å endre artikkelen eller hvorfor Jetmundsen gjorde det, er et spørsmål mange journalister må spørre seg i dag, med hendelsene i Køln og Stockholm i minne.

Både Bergens Tidende og Bergensavisen mørklegger ranerens utseende

Da Frieord.no får saken tilsendt på e-post leser vi gjennom både lenker og artikler som omhandler saken.

Det kommer klart frem at begge Bergensavisene med vilje utelater pistolranerens etniske bakgrunn.

Bergens Tidende utelater dette helt fra sin omtale i saken, selv om det kommer klart frem fra politiets egne logger og Twitter-konto.

Les også: Media og politi skjulte massive seksuelle overgrep i Sverige

Bergensavisen går først ut med beskrivelse av mannen som med afrikansk eller nord-afrikansk utseende, nevnt ovenfor i denne artikkelen. Dette sletter man imidlertid under senere oppdateringer av artikkelen.

I kommentarfeltet til BT.no så publiseres imidlertid en beskrivelse gitt av BA.no ved deres første omtale av hendelsen.

Vi kopierer denne så inn i Google sin søkemotor og får følgende treff:

NETTET FANGER: Den originale beskrivelsen av pistolmannen ligger fremdeles på Google sin søkeside og kan leses når den skrives inn i søkefeltet. (Foto: Google).

Man må være rask hvis man skal ta mediene i deres løgner og bedrag overfor sine lesere. Men i dette tilfellet rakk vi å ta dem før de fikk slettet innleggene. Her er kommentarfeltet under Bergens Tidende sin artikkel i timene etter at saken ble publisert:

BESKRIVELSEN LIGGER UTE: Brukernavnet «Kjetil» har lagt ut den originale beskrivelsen som kom fra politiet i Bergen, og som kom med i Bergensavisens første artikkel om saken. (Skjermdump: Bergens tidende).

Og slik ser det ut når moderator hos Bergens Tidende har kommet på jobb søndag morgen:

FJERNET: Når moderator i Bergens Tidende kom på jobb søndag morgen, var det første han/hun gjorde å fjerne beskrivelsen av pistolmannen. (Skjermdump: Bergens Tidende).
FJERNET BESKRIVELSE: De to journalistene i Bergens Tidende, Gerd Margrete Tjeldflå og Einar Aarre, valgte å utelate beskrivelsen av ransmannen på Bunnpris Montana. De valgte også å fjerne alle opplysninger om gjerningsmannens etniske bakgrunn, publisert av avisens lesere i sitt debattfelt. (Foto: Bildemontasje).

Politiet følger etter i politisk korrekt stil

Som i Køln og Stockholm, så er politiet og mediene i samarbeid og enighet om hva befolkningen og avislesere bør få vite om det som skjer i nærområdet deres. Her er utviklingen i politiets Twitter-meldinger etter ranet:

BESKRIVER MANNEN: Politiet i Bergen går ut med beskrivelse av mannen i sin første Tweet klokken 18.14. (Foto: Twitter).

Man velger imidlertid å utelate mannens etniske bakgrunn i de påfølgende meldingene til sine følgere på Twitter:

«MANN»: Det som først ble beskrevet som en mann av «afrikansk/nord-afrikansk» og «utenlandsk» bakgrunn, har forsvunnet fra politiets omtaler. Nå omtales raneren som «mann i 50-årene». (Foto: Twitter).

Et mønster

Hvor ofte skjer denne type omskrivelse og kreativ nyhetsdekning fra våre medier? Hvor ofte velger journalister og redaktører ut hvilke opplysninger som er «viktige» eller «nødvendige» å ha med i nyhetsartiklene de skriver for sine lesere? Har deres politiske overbevisning noe å si?

Sakene om masseovergrepene i Køln på nyttårsaften og i Stockholm under musikkfestivalene, fikk store konsekvenser for både politi og media i de respektive landene. I Køln måtte politimesteren gå av. I Sverige har mediene kommet under stor kritikk og deres anseelse og ærlighet har blitt satt store spørsmålstegn ved. Flere har anmeldt både politi og journalister etter avsløringene.

Denne saken fra Bergen er liten i forhold, men viser at dette ikke er enkelttilfeller. Dette viser at mørkleggingen er et mønster. Kan våre medier leve med å lyve og tilbakeholde informasjon for sine lesere?

Les mer om Frieord sin avsløringer av media sine løgner i lenkene nedenfor.

Exit mobile version