Site icon Lykten

Blinde blir nektet å bruke drosjer i Stavanger

Det er Vibeke Kaarstad (47) og førerhunden hennes, som står frem i NRK med sin historie.

Kaarstad er 47 år gammel og har ifølge reportasjen vært blind i store deler av sitt voksne liv. Hun er helt avhengig av førerhunden sin.

Men i Stavanger har hun store problemer med å få kommet seg rundt på grunn av hunden sin.

STAVANGER TAXI: Blinde med førerhund i Stavanger har store problemer med å finne drosjer som ønsker å kjøre dem. Svært mange sjåfører nekter å påta seg oppdrag når de får høre hvem de skal plukke opp. (Foto: Stavanger Taxi):

Fra NRK Rogaland:

– For meg er hunden veldig viktig. Det er lettare å gå med hund enn kvit stokk, seier Vibeke Kaarstad.

– Du har sjåførar som nektar å ta med førarhund, sjølv om eg har gitt beskjed om behovet mitt til drosjesentralen.

– Eg synst det er veldig dumt. Det hindrar oss synshemma å vera sjølvstendige og fungera i samfunnet. Det er mange som føretrekker kvit stokk, men når du blir vane med førarhund føretrekker du det, seier 47-åringen. (Sitat slutt).

Hun sier hun har skrevet to brev om saken til Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO).

NRK Rogaland har intervjuet daglig leder i Stavanger Taxi, Svein Simbil, som sier de tar problemstillingen på alvor og at de har sendt sine sjåfører på «holdningskurs».

Han sier også at lovverket er helt tydelig når det kommer til fører- og servicehunder og at sjåfører ikke har lov å nekte å ha førerhund i drosjen.

Den rosa elefanten i rommet

Det NRK Rogaland ved journalist Magnus Stokka eller daglig leder i Stavanger Taxi, Svein Svimbil ikke vil gå nærmere inn på, er årsaken til at sjåførene nekter førerhunder i sine drosjer.

Det er vel ikke helt utenkelig at årsaken kan være religiøse og kulturelle og at fellesnevneren heter islam.

Taxi-voldtektene i Stavanger

Frieord.no skrev i januar om grove voldsepisoder og voldtektene utført av utenlandske personer mot norske kvinner i Stavanger. Vi skrev om hvordan 9 av 10 menn som er dømt for voldtekt i Stavanger de siste 36 månedene er ikke-etniske nordmenn.

I den forbindelse tok vi opp de såkalte «Taxi-voldtektene» som herjet i byen fra 2007 til 2011. Her et utdrag fra den artikkelen:

Stavanger skal fra 2007 til 2011 ha hatt ti voldtektssaker der byens drosjesjåfører var overgriperen. Så langt Frieord.no har kunnet se fra de svært mange omtalene i blant annet Aftenbladet, skal en majoritet, hvis ikke nær sagt alle taxi-voldtektene være utført av utenlandske menn. Noen av disse skal ha hatt norsk statsborgerskap.

Fellestrekket er at alle gjerningsmennene blir oppgitt å være av utenlandsk opprinnelse. Her er noen av de uoppklarte taxivoldtektssakene:

Her er et utdrag av sakene omtalt i Aftenbladet om taxi-voldtektene:

Relatert:

– Drosjevoldtekter i Stavanger – alle sjåførene var utenlandske

– To utlendinger siktet for voldtekt i Stavanger

– 1000 muslimer på ramadan-avslutning i Stavanger

– Muslimske trossamfunn øker kraftig i Rogaland

– Stavanger: Tyrker eller pakistaner slo norsk kvinne i ansiktet under voldtektsforsøk

Exit mobile version