Site icon Lykten

Blir overkjørt av UDI – ordføreren på Notodden kaller det en okkupasjon

Notodden by er nylig satt opp på verdensarvlista, men det vil bli vanskelig for turister å komme til den lille byen med cirka 9000 innbyggere..

Sengeplassene på hotellene blir nemlig fylt opp med asylsøkere.

UDI

Det er i papirutgaven til Notodden-avisa Telen at ordføreren og rådmannen i Notodden tar et kraftig oppgjør med UDI.

UDI (Utlendingsdepartementet), planlegger nemlig et asylmottak på Notodden Hotell, midt i byen.

Problemet er at hotellet er det eneste, sammen med Brattrein hotell, som tilbyr overnatting til næringslivsfolk og turister. I tillegg benytter studenter seg av Notodden hotell.

– Også høyskolen benytter seg av dette hotellet – byens eneste, sier ordføreren til Telen.

Ingen overnattingsmuligheter

Ordfører Jørn Christensen kaller det en «okkupasjon» av by-hotellet og advarer mot at det kan få store negative konsekvenser for Notodden.

Rådmann Svein Aannestad har sendt et brev til UDI som avisa Telen har trykket et utdrag av:

Næringslivet rammes

– Notodden Hotell er det eneste sentrumsnære hotellet i Notodden by. Det er nylig pusset opp og har etter det vi har registrert godt belegg.

– I Notodden har vi et betydelig omfang av næringsliv rettet mot olje- og gassnæringen og andre eksportrettede virksomheter. Det medfører mye besøk hvor nærliggende hotellfasiliteter er avgjørende. Det finnes et lite hotell utenfor byen med bare cirka 20 plasser, så i praksis vil næringslivet ha svært liten tilgang til hotellfasiliteter dersom Notodden Hotell blir akuttmottak. Vi har allerede mottatt signaler fra næringslivet om at dette i tilfelle vil være svært negativt.

Svært uheldig

– I Notodden by finnes en avdeling av Høyskolen i Telemark som har et stort omfang av nettstudenter som har noen uker av sin undervisning lagt til høyskolen. Det er begrenset med studenthybler på Notodden, så Notodden Hotell blir også brukt i den sammenheng.

– Notodden fikk 5. juli i år verdensarvstatus knyttet til Hydro sin aktivitet når det gjelder industrireisingen forbundet med produksjon av kunstgjødsel fra tidlig på 1900-tallet. Det å oppnå verdensarvstatus gir Notodden store muligheter for å utvikle reiselivet og besøksnæringen, og vi merker allerede nå økt tilstrømming av turister. Det vil derfor være svært uheldig om Notodden etter nylig oppnådd verdensarvstatus ikke har mulighet for å tilby de besøkende hotellfasiliteter.

Tar imot mange

Fra kommunens side, vil vi også understreke at følgende er iverksatt når det gjelder mottak av flyktninger: Kommunestyret har etterkommet statsråden sin anmodning om økt mottak av flyktninger i både 2015 og 2016. I 2015 vil vi motta cirka 70 flyktninger totalt og i 2016 fra 80 til nærmere 100, avhengig av omfanget av familiegjenforening.

– Det er allerede etablert et transittmottak på Gran Hotell med cirka 150 plasser – Gran Hotell på Bolkesjø ligger i Notodden kommune.

– Vi er kjent med at Hero AS (Asylentrepenør, red.anm) har levert et tilbud til UDI om et desentralisert mottak på Notodden med 160 plasser med opsjon på ytterligere 30. Vi er også kjent med at det er dialog om mulig opprettelse av et større transittmottak beliggende i Notodden kommune.

– Som oversikten over viser, kan det i løpet av få måneder komme flere hundre nye flyktninger til Notodden kommune.

Utfordringer for de aktuelle tjenester i Notodden kommune

Fra Notodden kommune har vi stor forståelse for de utfordringer den økte tilgang av flyktninger skaper og ikke minst de menneskelige påkjenninger og vanskelige situasjon som flyktningene selv er i. Til tross for dette, finner vi det riktig å informere om de utfordringer det skaper for Notodden kommune, næringsliv og annen virksomhet dersom antallet flyktninger i løpet av kort tid blir som beskrevet over. (Brev slutt).

Exit mobile version