Site icon Lykten

Eksklusivt: Mutabazi Jimmy (36) dømt for drapet på Linn Olsen Uteng

DØMT: 36-årige Mutabazi Jimmy løy på sin asylsøknad da han kom til Norge i 2008. Han sa han kom fra Kongo og var 19 år gammel. I virkeligheten var han 28 år gammel og kom fra Rwanda. Ifølge tiltalen skal Mutabazi Jimmy ha knivstukket Linn Uteng ca. 22 ganger. Fem av knivstikkene gikk inn i lungene og 32-åringen døde kort tid etterpå. Hun skal også ha hatt omfattende stikkskader i venstre arm som vitner om at hun forsøkte å forsvare seg selv.(Foto: Facebook/Privat).

Frieord skrev i juli 2016 om hvordan en 27-årig utvist asylsøker fra Kongo skal ha blitt siktet for drapet på hjelpepleieren Linn Olsen Uteng (32).

Drapet skal ha funnet sted i Røstbakken på Tromsøya 28. juli i fjor.

Det viser seg i ettertid at både opprinnelsesland og alder som drapsmannen hadde oppgitt til norske myndigheter var en løgn.

I virkeligheten var Mutabazi Jimmy fra Rwanda og 36 år gammel.

De to skal ha truffet hverandre på et asylmottak i Tromsø der Uteng var ansatt. Uteng skal ha jobbet i kommunens omsorgstjeneste hvor hun var deltidsansatt ved mottaket for enslige mindreårige asylsøkere kalt Harmoni.

Hun jobbet også ved et mottak for unge asylsøkere og var ifølge venner og bekjente svært opptatt av arbeidet for flyktninger.

Allikevel klarte Rwanderen å oppholde seg ulovlig i Norge i ytterligere seks år, til han ble pågrepet for drapet på Uteng. Dette fordi politiet ikke har klart å fastslå hans opprinnelsesland.

Fra AN.no:

Forvaltningssjef Astrid Nilsen kan ikke si noe om hvorfor 27-åringen ikke har blitt uttransportert fra Norge, og peker på at det er Politiets Utlendingsenhet (PU) i Oslo sitt ansvar.

– Identiteten til vedkommende må være verifisert. Det må være praktisk mulig å returnere vedkommende til sitt hjemland. Det kan være mange årsaker til det. Det kan være krig, manglende returavtaler med aktuelle land, og det kan være forbigående ting som umuliggjør uttransport. Men hva som er gjort i denne saken, må PU svare for, sier Nilsen. (Sitat slutt).

Drepte Uteng med 22 knivstikk

Ifølge tiltalen skal Mutabazi Jimmy ha knivstukket Uteng ca. 22 ganger. Fem av knivstikkene gikk inn i lungene og 32-åringen døde kort tid etterpå. Hun skal også ha hatt omfattende stikkskader i venstre arm som vitner om at hun forsøkte å forsvare seg selv.

Rwanderen skal ha vært opprørt over at Uteng skaffet seg en ny kjæreste og det spekuleres i om at dette kan være årsaken til drapet. Det ble av avisa Nordlys omtalt at han ønsket å gifte seg med Uteng, da dette ville gitt ham oppholdstillatelse i Norge. Uteng ønsket imidlertid ikke noe giftemål med sin eks-kjæreste.

Under rettssaken skal han ha sagt at det var Uteng som først truet ham med en kniv og ønsket å se mobiltelefonen hans, og at han skal ha fått kuttskader i brystet etter en fysisk konfrontasjon i sofaen.

Den drapsdømte skal selv ha ringt til politiet og informert om at han hadde drept Linn Olsen Uteng.

Han skal ha blitt kjørt til Universitetssykehuset Nord-Norge for behandling av disse skadene etter drapet på Uteng.

Han ble så varetektsfengslet i fire uker – to av dem i isolasjon.

Dommen

I dag kom dommen fra Nord-Troms tingrett på 13 års fengsel, samt krav om å betale 200.000 kroner i erstatning til hver av Linn Olsen Utengs foreldre. Han må også dekke foreldrenes utgifter til psykolog, samt den drepte kvinnens begravelse.

Dommen omtalte drapet som «svært brutalt» og at Uteng måtte ha følt dødsangt og atskillig smerte mens hun ble knivstukket. Det ble også lagt vekt på at Mutabazi Jimmy ventet med å ringe nødtelefonen til etter at Uteng var død.

Retten fant heller ikke 36-åringens forklaring om at Uteng skal ha stukket ham med kniv troverdig:

«Det er åpenbart uriktig, og retten finner det ikke tvilsomt at tiltalte forklarer seg bevisst uriktig om dette for å stille seg selv i et bedre lys.»

Dommen ble forkynt til rwanderen i fengselet.

Det er ennå ikke klart om han vil anke dommen.

Fra Frieord.no i 2016:

Linn Olsen Uteng (32) ble i går funnet drept i sin leilighet i Tromsø. Kvinnen jobbet som hjelpepleier i Tromsø kommune.

Kvinnen skal tidligere ha jobbet mye med flyktninger og asylsøkere, blant annet på et mottak for enslige mindreårige asylsøkere.

Hennes engasjement for asylsøkere skal ha ført til et forhold til en kongolesisk mann som var fem år yngre enn henne. Dette forholdet skal imidlertid ha tatt slutt.

Ifølge Avisa Nordlys skal kongoleseren ønsket å gifte seg med kvinnen, noe hun skal ha avvist. Et slikt giftemål ville isåfall ha sørget for at mannen ville kunne få varig opphold i Norge.

Asylsøkeren som kom til Norge i 2008, skal ha fått avslag på sin søknad fra norske myndigheter for flere år siden, men fordi det var vanskelig å fastsette hans identitet og siden han stadig byttet bosted, så ble utvisningen aldri gjennomført.

Fra an.no:

– Dette er et sjokk og en stor sorg for familie og de mange som sto Linn nær. Familien får oppnevnt bistandsadvokat, fremtidige uttalelser vil gå gjennom denne.

– Hun var en svært livsglad person, og var bestandig veldig blid. Hun var også veldig engasjert, forteller Trude Mauseth, som var leder ved Tromsø Mottakssenter i perioden Uteng jobbet der. (Sitat slutt).

Hvordan eller hvorfor den utviste kongoleseren befant seg hjemme hos Uteng er ennå uklart.

Han ble idag varetektsfengslet i fire uker – to av dem i isolasjon.

Exit mobile version