Site icon Lykten

FrP-politiker bryter valgløfte i bytte mot bompengefinansiert vei

Kommunesammenslåing mellom Meland, Lindås og Radøy har ligget i luften helt siden Høyre/FrP-regjeringen kom til makten i 2013. Kommunesammenslåing var likevel ikke noe hett tema under kommunevalgkampen i 2015, siden det var bred enighet om at befolkningen skulle bli hørt i en rådgivende folkeavstemning våren 2016. Under kommunevalgkampen høsten 2015 var FrP tydelige på at de kom til å respektere utfallet av folkeavstemningen, samme hva utfallet skulle bli. Motstandere av kommunesammenslåing kunne derfor trygt stemme FrP, ble det hevdet.

Det skulle vise seg å være rent spill for galleriet. I stedet har FrP i realiteten drevet et “good cop/bad cop”-spill med befolkningen i Meland. Mens partiets lokallagsleder har ytret seg sterkt kritisk til intensjonsavtalen om ny kommune og kommet med innlegg som uttrykker bekymring for at Holsnøy skal bli en utkant i den nye storkommunen, så tyder nå alt på at partiets kommunestyrerepresentanter kommer til å sørge for at kommunesammenslåingen blir banket igjennom på kommunestyremøtet den 22. juni – stikk i strid med tidligere lovnader om å respektere utfallet av folkeavstemningen.

Lovet å respektere avstemningen – uansett

Så sent som noen uker før folkeavstemningen gikk lederen i Meland FrP ut i et leserinnlegg der han lovet velgerne å respektere utfallet av avstemningen – uansett om resultatet skulle bli 51 prosent eller 90 prosent for det ene eller andre utfallet. Flertall er flertall, ble det presisert («Kommunesammenslåing og folkeavstemning», leserbrev i Strilen 1. mars 2016)..

Folkeavstemning ble holdt mandag 23. mai, og opptellingen ble en thriller uten like. 1060 stemte for kommunesammenslåing og 1108 stemte imot. Med 50,9 prosent av stemmene hadde folket dermed stemt nei til kommunesammenslåing.

Skiftet standpunkt to dager etter folkeavstemningen

Melands udemokratiske AP-ordfører, Øyvind Oddekalv, slo øyeblikkelig fast at han regnet nei-flertallet som ubetydelig lite – og gjorde det klart at forhandlingene med nabokommunene skulle fortsette allerede neste morgen. Men hva med FrP? Det første tegnet på at noe var i gjære kom allerede dagen etter i lokalavisen Nordhordland, der FrP-politiker Sigmund Larsen dukket opp for å røyke “fredspipe” i forhandlingsutvalget om kommunesammenslåing.

Og to dager senere kommer bomben: Sigmund Larsen har reist til Oslo for å møte kommunalminister Sanner. På møtet har Larsen avtalt at Meland Kommune skal få penger til å bygge undersjøisk tunnel frå Herdla til Holsnøy og videre fra Landsvik til Manger – i bytte mot kommunesammenslåing. Pengene skal hentes fra en “pott” til ny “infrastruktur” reservert kommuner som slår seg sammen.

I 2016 er det satt av 50 millioner i Sanners “pott” og i 2017 økes denne “potten” til 100 millioner. Dette er penger som alle kommuner som slår seg sammen kan søke om midler til. Kostnadene til å bygge de undersjøiske tunnelene er estimert til minst 800 millioner, og pengene fra Sanner holder derfor knapt til å sparke prosjektet i gang. Storparten av regningen er det dermed bilistene som kommer til å ta – i form av bompenger.

Store penger på spill

Sigmund Larsen er selv styremedlem i Sambandet Vest, det samme veiselskapet som skal bygge undersjøisk tunnel og som nå har blitt lovet penger. Med sitt løftebrudd i kommunestyret har han altså sikret penger til et aksjeselskap der han selv sitter som styremedlem.

Herdla ligger helt nord på Askøy, en av bergensområdets største vekstkommuner de siste tiårene. Tunnelsambandet mellom Herdla og Holsnøy – og mellom Holsnøy og Radøy – fører dermed til at bygdene som har vært utkanter helt nord i Meland kommune med ett blir super-attraktive steder å bo. De havner midt i smørøyet mellom både Bergen og oljeraffineriet på Mongstad.

Men ikke nok med det: Med storkommunen Lindås-Meland-Radøy kommer det også til å bli en helt annen politikk med byggetillatelser. Dersom gårdene på strekningen mellom Holme og Landsvik kan bli omdisponert til byggefelter, kommer eierne til å bli mangemillionærer over natten.

Løftebrudd uten skam

Sigmund Larsen har blitt konfrontert med sitt løftebrudd i diskusjoner på Facebook, men synes ikke å skamme seg nevneverdig. I en kommentar på sin egen Facebook-vegg kaller han løftebruddet for “pragmatisme”, og i en diskusjon på et lokalt forum svarer han med et smil at det er helt i orden om andre oppfatter ham som en løgner.

Exit mobile version