Site icon Lykten

Frykter fri flyt over grensen

Vi får et kjempeproblem hvis Stockholmstoget ikke skal stoppe i Kongsvinger, sier Reidar Skjønsfjell, politioverbetjent ved Politiets utlendingsenhet i Kongsvinger.

– Vi gjennomfører ofte kontroller på toget mellom Charlottenberg og Kongsvinger for å avdekke ulovlig innvandring, og det har vært effektivt. Uten stopp i Kongsvinger blir det fri flyt over grensen uten mulighet til kontroll. Vi har tatt det for gitt at det fortsatt blir stopp i Kongsvinger, sier Skjønsfjell.

Tollvesenet er også bekymret for hva som kan skje hvis Kongsvinger stasjon blir vraket som stoppested.

Kontorsjef i Tollvesenet, Morten Nystuen, uttaler til lokalavisa Glomdalen:

– Vi ønsker selvsagt at Stockholmstoget skal stoppe i Kongsvinger og Charlottenberg, og jeg har tatt det opp oppover i systemet. I Kongsvinger har vi fasiliteter for kontroller, og med togstopp her har vi hatt gode muligheter til å avdekke ulovlige innførsler, sier han.

Regjeringen er lunken

Stortingsrepresentant Tone Sønsterud (Ap) har skrevet brev til samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen om saken. Hun er blant annet bekymret for at det kan gå utover Kongsvinger som region da toget er et viktig tilbud for innbyggerne i området.

Solvik-Olsen er i svaret lunken til å kjempe for fortsatt togstopp i Kongsvinger.

Han hevder blant annet at innbyggerne i Kongsvinger har gode reisemuligheter for de som ønsker å bruke toget til Karlstad og Stockholm. Han skriver videre at departementet i samarbeid med øvrige parter vil gå grundig gjennom konsekvensene for nytt reiseopplegg mellom Oslo og Stockholm fra august 2015, og der vil også stoppstruktur, blant annet ved Kongsvinger bli gjennomgått.

Verken Arbeiderpartiet eller Regjeringen nevner noe om bekymringene til politiet og Tollvesenet angående fri flyt av innvandrere og smuglervarer.

Exit mobile version