Site icon Lykten

Hatprat og seksuell trakassering fra kjent norsk forsker

NETTROLL. Professoren ved UiB er et kjent nettroll. Her ser vi at han trakasserer en kvinne på nettet.
NETTROLL. Professoren ved UiB er et kjent nettroll. Her ser vi at han trakasserer en kvinne på nettet. (Trykk på bildet for større versjon).

Skrevet av: Engasjerte mot hatprat

For å kunne se nærmere på hva netthatere er, må vi ta et dypdykk ned i de mørke avkrokene på nettet. Der netthaterne holder til. For eksempelets skyld har vi funnet frem det kjente nettrollet Øivind Bergh, som bor i Bergen. Der jobber Øivind Bergh som havforsker, og professor ved UiB, når han ikke troller på nettet.

Hatsk retorikk

Øivind Bergh fremstår som veldig hatsk i sin retorikk. Selv til nettroll å være. Her på bildet ser vi at Bergh plager en kvinne på internett, og prøver å omtale Frieord som et «nazinettsted». Til tross for at dette åpenbart ikke stemmer med virkeligheten. Videre fortsetter Bergh med at «Nazister skal til helvete. Ferdig snakka». En uttalelse som er klart og tydelig hatsk. Om uttalelsen er en subtil trussel mot Frieord og dets skribenter vites ikke.

Fiendtlige holdninger

Som et typisk nettroll legger han ikke skjul på sin fiendtlighet. Med setningen «I dette spørsmålet er vi fiender», fortsetter Bergh å plage kvinnen med trollingen sin. Videre prøver Øivind Bergh å hevde at Frieord angivelig skal ha «tatt til orde for gassing av jøder, forfølgelse av minoriteter, avvikling av demokratiet eller folkemord». Noe som åpenbart er helt på jordet. Her ser vi at trollet helt mister bakkekontakt, og gir uttrykk for kraftige vrangforestillinger.

Kvinnefiendtlig retorikk og seksuell trakassering

Som om ikke hatsk og fiendtlig retorikk, samt åpenbare vrangforestillinger er nok, så fortsetter Øivind Bergh med åpenbart kvinnefiendtlig retorikk. Bergh lirer her av seg følgende: «Så hvis du sammenligner Radikal Portal med Frieord, kan du stappe meningene sine langt opp i den frastøtende nazi-rævva di – jeg ser ingen grunn til å omtale sånne holdninger på en tolerant måte. Jeg spyr av sånne folk».

Oppgitt

Kvinnen som har blitt trakassert av Øivind Bergh på nettet har sett seg lei. -Jeg har virkelig sett meg lei på trakasseringen fra middelaldrende menn som overhode ikke eier respekt for andre mennesker og deres meninger. Dette er noe av det mest injurierende og groveste jeg har blitt utsatt for på lenge, og dette kommer fra en «humanist» som er opptatt av ryddig debatt, opplyser hun til Frieord.

-Hvordan opplever du som kvinne å få slike uttalelser slengt i fleisen når du diskuterer på internett?

-Følte meg grovt krenket, men er dessverre vant til slik retorikk fra venstresidens menn. Det er ikke første gangen jeg har blitt utsatt for slik sjikane og det blir garantert ikke den siste gangen. Dog har jeg ingen planer om å slutte å engasjere meg i viktige saker.

-Hva mener du om nettroll som Øivind Bergh?

-Nettroll som Bergh er helt klart med på å skremme bort samfunnsengasjerte kvinner, ved å bruke en slik retorikk. Han er selv opptatt av god og saklig debatt, men feiler grovt når han angriper motstandere på denne måten, forteller hun oppgitt.

Typisk troll

Frieord har snakket med psykolog Rolf Martin Bøe Lindgren, om hva som kjennetegner slike typiske nettroll.

-Hva kjennetegner slike nettroll?

-De har tydelig veldig steile meninger, og de er sjelden eller aldri åpne for argumentasjon som går på tvers av deres egne overbevisninger. Et spesielt kjennetegn er at trollene kan ha en veldig hatsk og fiendtlig retorikk, opplyser psykolog Bøe Lindgren til Frieord.

-Er det en årsak til at trollene driver på som de gjør?

-Alt har en årsak. I trollenes tilfelle ser man gjerne ofte at de ikke fungerer godt sosialt med andre mennesker. At de kan ha få venner i det virkelige liv.

-Hvor vanlig er kvinnefiendtlig retorikk og seksuell trakassering blant trollene?

-Veldig vanlig. Men det virker likevel ikke som om trollene er kvinnefiendtlige. De fremstår ofte gjerne mer likegyldige overfor kvinner, enn menn som hater kvinner. Trollene kan ha en kald og kynisk retorikk i så måte, forteller psykolog Bøe Lindgren.

Frieord har ikke lyktes å komme i kontakt med Bergh for en uttalelse.

Exit mobile version