Site icon Lykten

Innvandrerbefolkningen i Bergen har økt med 10.000 på tre år – FrP vil nå bosette flere flyktninger

Avisen Vårt Land melder at Norges fem største kommuner ønsker å ta imot flere syke syriske flyktninger som regjeringen i utgangspunktet har takket nei til å ta imot.

Regjeringen sa tidligere i år nei til FN om å ta imot 123 syke syriske flyktninger. De mente at kommunene ikke hadde kapasitet til å bosette flere flyktninger med spesielle behov.

Nå har Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø engasjert seg for å få bosatt de 123 flyktningene. Kommunene er samtidig svært kritisk til regjeringen som ikke spurte dem først, om de hadde kapasitet, før de sa nei til FN.

Høyre og FrP byråd positive

Sosial-byråd i Bergen, Eiler Lund fra FRP, ønsker nå at Bergen skal ta imot minst 30 av de syke syriske flyktningene i tillegg til de flyktningene kommunen allerede har sagt ja til å bosette fra før.

Han hevder at Bergen har et godt mottaksapparat for å ta imot flyktninger, også de som er syke.

Han er i tillegg skuffet over at andre kommuner ikke gjør mer for å bosette flere flyktninger.

– Jeg er litt skuffet og skeptisk til at ikke alle kommuner prøver å gjøre det de kan for disse menneskene, sier Lund til NRK.

Kommunen har allerede vedtatt å bosette tilsammen 1050 flyktninger i løpet av perioden 2014-2016.

ØNSKER FLERE FLYKTNINGER TIL TROMSØ: Høyre-ordføreren i Tromsø, Jens Johan Hjort, ønsker også å bosette flere syke flyktninger fra Syria.

I tillegg har den generelle innvandrerbefolkningen økt kraftig de siste tre årene.

– Det er også kommet et stort antall innvandrere til Bergen av andre årsaker de siste årene, og innvandrerbefolkningen i byen har vokst med over 10.000 personer bare de siste tre årene. Dette har resultert i et stort press på kommunale tjenester som jobber med å ta imot nye innvandrere. Bare norskopplæringen for voksne hadde over 3.800 ulike elever innom skolen i 2013, skriver Bergen kommune på sine nettsider.

Det er Høyre og Frp som sitter med makten i Bergen og som utgjør byrådet i kommunen.

Høyre-ordfører stolt

Tromsø er en av de fem kommunene som nå har sagt seg villig til å bosette flere av de syke syriske flyktningene.

Kommunen tar fra før imot over 100 flyktninger årlig.

Høyre ordføreren i Tromsø, Jens Johan Hjort, sier til NRK at han er stolt over Tromsøs historie for å ta imot flyktninger.

– Jeg er stolt av Tromsøs historie med å ta imot flyktninger, vi har aldri sagt nei til IMDIs forespørsler, sier Tromsø-ordføreren.

Frp-minister fornøyd

VIL BRUKE MAKT: Karin Andersen (SV) ønsker nå å tvinge regjeringen til å ta imot de 123 syke flyktningene fra Syria.

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (FrP) sier hun er veldig glad for at det er sterkt engasjement i kommunene for å bosette flyktninger.

SV på banen

SV vil nå legge fram et forslag for Stortinget som gjør det mulig for kommunene å bosette de syke syriske flyktningene.

– Vi må få behandlet dette raskt, så vi kan gi de 123 syrerne beskyttelse, men det vil også være et viktig styringssignal fremover, sier Karin Andersen (SV) til Vårt Land.

Exit mobile version