Site icon Lykten

Irakisk serievoldtektsmann dømt til syv års forvaring i Oslo tingrett

Den irakiske serievoldtektsmannen ble pågrepet på høsten 2010 etter at et av ofrene gjenkjente ham på gata i Oslo.

Han skal ha kommet til Norge i 2005 som asylsøker og fått midlertidig opphold.

Mannen var også i politiets søkelys etter en voldtekt i 2008 og et voldtektsforsøk i 2010. Disse sakene ble henlagt grunnet bevisets stilling. Det ble sikret DNA-bevis i disse sakene.

OVERVÅKINGSKAMERA: Irakeren ble fanget på et overvåkingskamera. Politiet gikk ut med bildene i 2008 etter en rekke grove overfallsvoldtekter i Oslo sentrum. (Foto: Politiet).

Fra Dagbladet:

Ifølge tiltalen hadde det første nye overgrepet allerede skjedd, da han overfalt og voldtok en kvinne utendørs i Trondheimsveien 11. november 2007. 1. mars, to dager før overvåkingsbildene ble publisert, forsøkte han ifølge tiltale å voldta en kvinne på Sinsen i Oslo, men kvinnen kom seg løs.

Ifølge tiltalen voldtok han nok en kvinne i Heimdalsgata i Oslo 27. august 2010, før han overfalt og voldtok ytterligere en kvinne ved Arne Garborgs plass i Oslo sentrum ca. kl 02.30 19. september og ca kl. 01.50 rett utenfor Oslo tingrett 1. oktober samme år. (Sitat slutt).

Politiet hentet inn mannen og foretok avhør og DNA-prøver av ham, men løslot ham kort tid etterpå, da man anså at vilkårene for en varetektsfengsling ikke var tilstede.

Mens man ventet på svar på DNA-prøvene stakk irakeren av tilbake til hjemlandet sitt.

Norge har ingen utleveringsavtale med irakiske myndigheter, men mannen skal selv ha sagt seg villig til å returnere til Norge og avgi sin forklaring.

38-åringen skal imidlertid ha manglet nødvendige reisedokumenter. Først på våren 2015 kunne mannen returnere. Han ble da pågrepet av politiet i det han landet på Gardermoen.

Serievoldtektsmannen møtte i Oslo tingrett i midten av august tiltalt for tilsammen åtte voldtekter og voldtektsforsøk over en periode på fire år (2007-2010).

Denne uken kom dommen som var på syv års forvaring.

Fra ABC Nyheter:

Mannen var tiltalt for åtte voldtekter eller forsøk på det. To av tiltalepunktene ble gjort om til seksuell omgang uten samtykke. Mannen ble dessuten frikjent for et voldtektsforsøk der det ikke forelå noe DNA-bevis.

Aktor hadde lagt ned påstand om ni års forvaring. Aktor Monica Krag Pettersen viste i sin prosedyre for retten i august til at de sakkyndige mente tiltalte var svært manipulerende, har psykopatiske trekk og at det foreligger gjentakelsesfare. (Sitat slutt).

Irakeren ble også idømt et erstatningkrav til kvinnene på tilsammen 730.000 kroner.

Bistandsadvokaten til tre av jentene, Trine Rjukan, uttalte før rettssaken til NRK at det har vært en stor belasting for hennes klienter at mannen ikke ble pågrepet tidligere. Ofrene håper å få satt et endelig punktum nå som mannen er dømt.

Hvordan irakeren kunne reise hjem i trygghet selv om han var her som asylsøker eller flyktning, nevnes ikke i norske medier sin omtale av saken.

 

Exit mobile version